Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi

Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda?
Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania. 


/Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm/

 Składniki na spód:

  • 150g herbatników maślanych
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50g masła (roztopionego i przestudzonego)
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do otrzymania mokrych okruchów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.  Okruchy wykładamy na dno i do połowy boków formy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

  

Składniki na masę serową*:

  • 500g twarogu (zmielonego)
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 4 jajka
  • 300g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Twaróg miksujemy z cukrem, ekstraktem pomarańczowym i jajkami do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z gałką i imbirem, miksujemy do połączenia składników. Wylewamy płynną masę na ciasteczkowy spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 50 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do przestudzenia na 20 minut. Przygotowujemy polewę.

* Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Polewa:

  • 200g zmielonego twarogu lub kwaśnej śmietany
  • 20g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki polewy mieszamy rózgą i wylewamy na przestudzone ciasto. Ponownie ustawiamy temperaturę piekarnika na180°C i zapiekamy przez 12 minut. Sernik zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.




Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.

Sposób na dynię 2015
 http://www.beawkuchni.com/2015/09/festiwal-dyni-czy-beda-chetni.html

Komentarze

  1. Ma fenomenalny kolor, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda;) Zachęcam do upieczenia. Ten kolor to zasługa dyni Hokkaido. :) Ze względu na górę wyglądającą na "zwykły" sernik, gwarantowany efekt zaskoczenia gości po przekrojeniu. :)

      Usuń
  2. wygląda i mam nadzieję smakuje fenomenalnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o ten wygląd chodzi, w smaku to po prostu pyszny sernik :)

      Usuń
  3. Aniu sernik pyszny,juz oddawna o takim myslalam i dzieki Twojej mamie mam fajny przepis do ktorego bede czesto wracac.wykonanie dosc proste.Moi chlopcy ucieszeni,a Adam nawet nie wie ze poza serem zjada dynie,ktora zaczal niestety omijac szerokim lukiem odkad zaczal mowic.dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu sernik pyszny,juz oddawna o takim myslalam i dzieki Twojej mamie mam fajny przepis do ktorego bede czesto wracac.wykonanie dosc proste.Moi chlopcy ucieszeni,a Adam nawet nie wie ze poza serem zjada dynie,ktora zaczal niestety omijac szerokim lukiem odkad zaczal mowic.dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia