Łosoś z czerwonym pieprzem i tymiankiem cytrynowym
Zebrałam ostatnie zioła z balkonu. Wysuszę je i będę używać zimą do moich dań. Tak powstał pomysł na tę marynatę z wykorzystaniem tymianku cytrynowego.
Składniki:
/2 porcje/- 400g łososia bez skóry
Marynata:
- 1 łyżeczka soli pomarańczowej*
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany
- po kawałku żółtej i czerwonej suszonej ostrej papryczki
- 6 ziaren czerwonego pieprzu
- listki z kilku gałązek tymianku cytrynowego
- 1 łyżeczka masła
Sól, czosnek, papryczkę, pieprz i tymianek utłuc w moździerzu na gęstą papkę. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć z obu
stron marynatą. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przełożyć do
naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ryby położyć wiórki masła. Przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do
zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 185°C, pieczemy ok. 35 minut,
od momentu nagrzania piekarnika. Na ostatnie 10 minut pieczenia
zdejmujemy folię.
*Sól pomarańczowa:
- 1/2 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
- skórka z 1 pomarańczy
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....