Tureckie bajgle, czyli simit
Szukając w sieci przepisu na jakiś nowy, ciekawy wypiek, trafiłam na bloga Kuchennymi drzwiami, a tam na Piekarnię Amber. Tym sposobem postanowiłam dołączyć do Marcowej piekarni i przygotować zaproponowane tureckie bajgle. Troszkę obawiałam się formowania ich, ale po obejrzeniu instruktażu, nie było to takie trudne, jak myślałam. Bardzo miłe doświadczenie, zachęcam do pieczenia.
/Przepis za Amber, 10 szt./
Składniki:
- 7 g drożdży instant (u mnie 15g świeżych drożdży)
- 220 g letniej wody
- 100 ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę)
- 650 g mąki (u mnie mąka chlebowa typ 750)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki pekmezu lub melasy (u mnie melasa)
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagniatamy gładkie i
elastyczne ciasto. (Użyłam świeżych drożdży, więc najpierw przygotowałam zaczyn: Drożdże rozkruszone z cukrem do letniego mleka.) Przekładamy je do naoliwionej miski i odstawiamy do
wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie, po odgazowaniu, dzielimy je na 10 kawałków. Każdy z
nich formujemy w kulkę i odstawiamy na kwadrans. Następnie każdą z kulek
rozwałkowujemy rękami na wałeczek o długości ok. 70 cm. Składamy go na
pół i skręcamy delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Łączymy
jego końce i układamy na umączonym blacie.
Tak przygotowane bajgle zastawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W
międzyczasie lekko podprażamy na patelni sezam (dałam nieprażony, jak dla mnie wystarczająco uprażył się podczas pieczenia), w oddzielnej misce rozrabiamy
melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurzamy w przygotowanym
roztworze z obu stron, lekko odsączamy je nad miską, a następnie obtaczamy w
sezamie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
ok. 25 minut (u mnie 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej
smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez
następne dwa dni. (Prawda!)
Tureckie bajgle na blogach:
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
i u mnie:
am.art kolor i smak
Pięknie Ci się upiekły :) I takie są równiutkie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny wypiek :)
Bardzo dziękuję. Mi też ogromnie miło. :)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńwspaniale Ci wyszły!
Cieszę się ,że dołączyłaś do naszej Piekarni.
Dziękuję i zapraszam w kwietniu.
Dziękuję za wspólne pieczenie. Sama na pewno nie porwałabym się na takie wyzwanie ;) Było pysznie i miło wiedzieć, że ktoś tam jeszcze piecze to samo :) Postaram się w kwietniu ;)
UsuńPozdrawiam.
Piękne bajgle.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, było miło do Was dołączyć :)
UsuńFajnie, że dołączyłaś, ale uważaj, bo to wciąga. Bardzo udany debiut. Bajgle śliczne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe powitanie. Myślę, że dam się wciągnąć. :)
UsuńPrzepięknie Ci się nasze bajgle upiekły .... dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego - bo to wciąga:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak. Myślę, że będzie następne spotkanie. :)
UsuńIdealne Ci wyszły :) fajnie, że dołączyłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Ja również dziękuję za wspólne wirtualne spotkanie przy piekarniku, do następnego :)
UsuńPiękne, takie równiutkie. Super, że dołączyłaś - w takim razie do kwietniowego spotkania:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i do zobaczenia w kwietniu :)
UsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńSuper, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia.:)
Dziękuję, mi też było miło do Was dołączyć :)
Usuńjakie równe:) dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńMiło mi. Ja też dziękuję :)
UsuńWspaniale upieczone! Świetnie, że pieczesz z nami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję. Przyznaję,że z chęcią dałam się wciągnąć we wspólne pieczenie :)
UsuńPięknie i starannie uformowane no i jakie wyrośnięte - zazdroszczę i pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńPięknie Ci się upiekły, fajnie że do nas dołączyłaś!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Mi też miło dołączyć :)
Usuń