Budyń jaglany z sosem truskawkowym
Niedawno miałam okazję spróbować podobnego budyniu w bufecie w pracy. To ciekawy pomysł na wykorzystanie tak chwalonej od pewnego czasu kaszy jaglanej. Jednak bufetowa wersja była dla mnie nieco mdła. Postanowiłam więc poeksperymentować trochę, a efekty prezentuję poniżej. Budyń jest bardzo sycący. Z powodzeniem można go zabrać do pracy w słoiku zakrętką, czy innym pudełku.
/3-4 porcje/
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej (1 torebka)
- 1/3 szklanki mleka (korzystam z mleka bez laktozy)
- 1 banan
- 2 łyżeczki miodu rzepakowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta kardamonu mielonego
Na sos:
- 1 filiżanka truskawek (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (u mnie domowy)
Kaszę przelewamy najpierw zimną, a potem gorącą wodą i gotujemy ok. 20 minut w 2 szklankach wody ze szczyptą soli. Odstawiamy do przestudzenia.
Banana kroimy na mniejsze kawałki. Przestudzoną kaszę, mleko, banana, miód, ekstrakt i kardamon miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy budyń do miseczek.
Truskawki rozmrażamy i miksujemy blenderem razem z cukrem waniliowym. Powstałym sosem polewamy budyń. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Idealny na drugie śniadanie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń