Budyń jaglany z sosem truskawkowym

Niedawno miałam okazję spróbować podobnego budyniu w bufecie w pracy.  To ciekawy pomysł na wykorzystanie tak chwalonej od pewnego czasu kaszy jaglanej. Jednak bufetowa wersja była dla mnie nieco mdła. Postanowiłam więc poeksperymentować trochę, a efekty prezentuję poniżej. Budyń jest bardzo sycący. Z powodzeniem można go zabrać do pracy w słoiku zakrętką, czy innym pudełku.


/3-4 porcje/
Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej (1 torebka)
  • 1/3 szklanki mleka (korzystam z mleka bez laktozy)
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki miodu rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta kardamonu mielonego


Na sos:
  • 1 filiżanka truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (u mnie domowy) 


Kaszę przelewamy najpierw zimną, a potem gorącą wodą i gotujemy ok. 20 minut w 2 szklankach wody ze szczyptą soli. Odstawiamy do przestudzenia.

Banana kroimy na mniejsze kawałki. Przestudzoną kaszę, mleko, banana, miód, ekstrakt i kardamon miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy budyń do miseczek.

Truskawki rozmrażamy i miksujemy blenderem razem z cukrem waniliowym. Powstałym sosem polewamy budyń. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.




04embed gs1jaycdorfx9f1cyjpv829uw6eusazz

Komentarze

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Wiśnie w soku własnym

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Le torsadé.