Wiśnie w soku własnym

To chyba najłatwiejszy sposób na przetworzenie wiśni. Takie wiśnie możemy wykorzystać do wielu ciast i deserów, a sok po rozcieńczeniu jako pyszny napój.


Składniki:
  • 1 kg wiśni (waga po wypestkowaniu)
  • 200-300 g cukru
Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie powoli podgrzewamy, chwilę gotujemy, 10-15 minut. Gorące wiśnie razem z sokiem przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoika.


Przykładowe wykorzystanie wiśni w soku własnym: Sernik czekoladowo-wiśniowy na zimno.






43normal pqglzsbvmgp2asdddteqxglajnfhzgzz46normal cn1sr7cfix87ppxo4tyyiwmtbbdkyazz



Komentarze

  1. bardzo lubię takie wiśnie, znakomite są do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu😃

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Le torsadé.