Sernik czekoladowo-wiśniowy (na zimno)

 Bardzo lubię serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Czekolada, wanilia, wiśnie. Połączenie doskonałe? To trzeba sprawdzić osobiście! Ten sernik przygotowuję na wszelkie uroczystości rodzinne i nigdy jeszcze nie została choć odrobinka. O czymś to świadczy, prawda?

 

Masa czekoladowa:

  • 500g zmielonego twarogu 
  • 30g cukru pudru
  • 18g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 50 ml gorącej wody
  • 90g gorzkiej czekolady
 Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy najpierw zimną wodą, mieszamy, czekamy aż napęcznieje i następnie zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę wlewamy do sera, miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. Gładką masę przelewamy do formy. Schładzamy w lodówce.


Masa waniliowa:

  • 500g zmielonego twarogu 
  • 50g cukru pudru
  • 18g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego*
 Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym . Żelatynę przygotowujemy tak samo jak w masie czekoladowej. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. Gładką masę przelewamy do formy na masę czekoladową. Schładzamy w lodówce.

Galaretka wiśniowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • słoik wiśni w soku
  • 300 ml wody
Wiśnie z sokiem i wodą doprowadzamy do temperatury wrzenia, nie gotujemy. W gorącym soku rozprowadzamy galaretki. Wystudzoną galaretkę przelewamy do formy, na sernik.  Schładzamy w lodówce.

lub 

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1-1,5 szklanki wiśni mrożonych
  • 500 ml gorącej wody

Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, dodajemy wiśnie, mieszamy i szybko wylewamy na sernik. Dodanie mrożonych wiśni spowoduje szybsze tężenie galaretki. Całość schładzamy w lodówce.

 


* Ekstrakt waniliowy przygotowałam według tego przepisu. KLIK

Komentarze

  1. To było bardzo smaczne :-) Mieć taką żonę to dopiero sukces ... kulinarny ;-)

    (mężuś - fan wiśni)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia