Sernik czekoladowo-wiśniowy (na zimno)
Bardzo lubię serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Czekolada, wanilia, wiśnie. Połączenie doskonałe? To trzeba sprawdzić osobiście! Ten sernik przygotowuję na wszelkie uroczystości rodzinne i nigdy jeszcze nie została choć odrobinka. O czymś to świadczy, prawda?
Masa czekoladowa:
- 500g zmielonego twarogu
- 30g cukru pudru
- 18g żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 50 ml gorącej wody
- 90g gorzkiej czekolady
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy najpierw zimną wodą, mieszamy, czekamy aż napęcznieje i następnie zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę wlewamy do sera, miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. Gładką masę przelewamy do formy. Schładzamy w lodówce.
Masa waniliowa:
- 500g zmielonego twarogu
- 50g cukru pudru
- 18g żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 50 ml gorącej wody
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego*
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym . Żelatynę przygotowujemy tak samo jak w masie czekoladowej. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. Gładką masę przelewamy do formy na masę czekoladową. Schładzamy w lodówce.
Galaretka wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- słoik wiśni w soku
- 300 ml wody
Wiśnie z sokiem i wodą doprowadzamy do temperatury wrzenia, nie gotujemy. W gorącym soku rozprowadzamy galaretki. Wystudzoną galaretkę przelewamy do formy, na sernik. Schładzamy w lodówce.
lub
- 2 galaretki wiśniowe
- 1-1,5 szklanki wiśni mrożonych
- 500 ml gorącej wody
Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, dodajemy wiśnie, mieszamy i szybko wylewamy na sernik. Dodanie mrożonych wiśni spowoduje szybsze tężenie galaretki. Całość schładzamy w lodówce.
* Ekstrakt waniliowy przygotowałam według tego przepisu. KLIK
To było bardzo smaczne :-) Mieć taką żonę to dopiero sukces ... kulinarny ;-)
OdpowiedzUsuń(mężuś - fan wiśni)