Bułki pszenne

Ulubione, mięciutkie bułeczki... Bardzo łatwe do wykonania.

/10-12 szt. przepis: od mamy/



Składniki:
  • 150g mąki pszennej 650 (lub pełnoziarnistej)
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350g mąki pszennej 650
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 40g oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki, w podanej kolejności, umieszczamy w misie miksera i mieszamy na pierwszej prędkości przez ok. 3 minuty.  Ciasto przekładamy na deskę obsypana mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 10-12 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15-30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15-20 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Wiśnie w soku własnym

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Le torsadé.