Jagodzianki
Sezon na jagody trwa bardzo krotko, więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. W tym roku miałam okazję wybrać się do lasu i zebrać trochę jagód. Będzie pysznie!
Składniki:
/Przepis: Moje Wypieki, 16 sztuk/
Jagodowe nadzienie:
Gotowe bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Wystudzone jagodzianki możemy polukrować.
Składniki na lukier:
Składniki:
/Przepis: Moje Wypieki, 16 sztuk/
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 14 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
- pół szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
Jagodowe nadzienie:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Drożdże rozkruszone z łyżeczką cukru, mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn i pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut (najlepiej mikserem, końcówką z hakiem). Formujemy z niego kulę i wykładamy do wyrośnięcia na blat oprószony mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do
podwojenia objętości.
Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 części. Z każdej części dłonią formujemy placek (można rozwałkować) i na jego środku kładziemy 1-2 łyżki jagodowego
farszu. Zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą bułeczkę umieszczamy złączeniem w dół na
blacie stołu i delikatnie formujemy, nadając owalny kształt.
Gotowe bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Wystudzone jagodzianki możemy polukrować.
- 3/4 filiżanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Składniki rozcieramy grzbietem łyżki. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki. Nakładamy pędzelkiem.
Kocham jagodzianki! Te wyglądają wybornie
OdpowiedzUsuńSmakują także wybornie, zachęcam do wypróbowania :)
UsuńAle wypakowane! Takie są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cieszę się 😊 Częstuj się😉
Usuń