Jagodzianki

Sezon na jagody trwa bardzo krotko, więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. W tym roku miałam okazję wybrać się do lasu i zebrać trochę jagód. Będzie pysznie!


Składniki:
/Przepis: Moje Wypieki, 16 sztuk/
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
 Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.


Drożdże rozkruszone z łyżeczką cukru, mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn i pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut (najlepiej mikserem, końcówką z hakiem). Formujemy z niego kulę i wykładamy do wyrośnięcia na blat oprószony mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 części. Z każdej części dłonią formujemy placek (można rozwałkować) i na jego środku kładziemy 1-2 łyżki jagodowego farszu. Zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą bułeczkę umieszczamy złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie formujemy, nadając owalny kształt.


Gotowe bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.


Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Wystudzone jagodzianki możemy polukrować.


Składniki na lukier:
  • 3/4 filiżanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Składniki rozcieramy grzbietem łyżki. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki. Nakładamy pędzelkiem.




41normal 0yrycsnonjejgnh2d2riuf1jrytxxwzz


Komentarze

  1. Kocham jagodzianki! Te wyglądają wybornie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują także wybornie, zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  2. Ale wypakowane! Takie są moimi ulubionymi :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Wiśnie w soku własnym

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Le torsadé.