Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi

Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda?
Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania. 


/Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm/

 Składniki na spód:

  • 150g herbatników maślanych
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50g masła (roztopionego i przestudzonego)
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do otrzymania mokrych okruchów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.  Okruchy wykładamy na dno i do połowy boków formy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

  

Składniki na masę serową*:

  • 500g twarogu (zmielonego)
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 4 jajka
  • 300g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Twaróg miksujemy z cukrem, ekstraktem pomarańczowym i jajkami do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z gałką i imbirem, miksujemy do połączenia składników. Wylewamy płynną masę na ciasteczkowy spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 50 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do przestudzenia na 20 minut. Przygotowujemy polewę.

* Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Polewa:

  • 200g zmielonego twarogu lub kwaśnej śmietany
  • 20g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki polewy mieszamy rózgą i wylewamy na przestudzone ciasto. Ponownie ustawiamy temperaturę piekarnika na180°C i zapiekamy przez 12 minut. Sernik zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.




Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.

Sposób na dynię 2015
 http://www.beawkuchni.com/2015/09/festiwal-dyni-czy-beda-chetni.html

Komentarze

  1. Ma fenomenalny kolor, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda;) Zachęcam do upieczenia. Ten kolor to zasługa dyni Hokkaido. :) Ze względu na górę wyglądającą na "zwykły" sernik, gwarantowany efekt zaskoczenia gości po przekrojeniu. :)

      Usuń
  2. wygląda i mam nadzieję smakuje fenomenalnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o ten wygląd chodzi, w smaku to po prostu pyszny sernik :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Pomidory z ziołami na zimę

Nutella ze śliwek

Najprostszy chleb z garnka