Z notesu babci: Placki z dyni

Przepis na te placki pochodzi z notatnika mojej babci Celiny. Spójrzcie tylko na to piękne, rustykalne pismo! Mam ogromny sentyment do takich przepisów. Poza tym po raz pierwszy przygotowałam je razem z babcią, pewnie ładnych kilka lat temu. Miałyśmy wtedy takie cotygodniowe wspólne spotkania w kuchni. :)

 

Składniki:

  • 500g dyni* (startej na grubych oczkach)
  • 2 małe jajka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.  Możemy podać je z cukrem pudrem lub powidłami śliwkowymi.

 * tym razem użyłam odmiany Muscat de Provence, o słodkim ciemnopomarańczowym miąższu




Uwaga:

Ciasto na placki możemy zmodyfikować  i wykorzystać jako bazę dania wytrawnego. Wówczas pomijamy przyprawy korzenne, a dodajemy:
  • mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczkę ulubionych ziół
  • szczypta ostrej papryki
Wykonanie jak powyżej. Placki w wersji wytrawnej podajemy np. z gulaszem i ogórkiem kiszonym.

Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.

Sposób na dynię 2015
 http://www.beawkuchni.com/2015/09/festiwal-dyni-czy-beda-chetni.html

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Wiśnie w soku własnym

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Le torsadé.