Z notesu babci: Placki z dyni
Przepis na te placki pochodzi z notatnika mojej babci Celiny. Spójrzcie tylko na to piękne, rustykalne pismo! Mam ogromny sentyment do takich przepisów. Poza tym po raz pierwszy przygotowałam je razem z babcią, pewnie ładnych kilka lat temu. Miałyśmy wtedy takie cotygodniowe wspólne spotkania w kuchni. :)
Składniki:
- 500g dyni* (startej na grubych oczkach)
- 2 małe jajka
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
* tym razem użyłam odmiany Muscat de Provence, o słodkim ciemnopomarańczowym miąższu
Uwaga:
Ciasto na placki możemy zmodyfikować i wykorzystać jako bazę dania wytrawnego. Wówczas pomijamy przyprawy korzenne, a dodajemy:- mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczkę ulubionych ziół
- szczypta ostrej papryki
Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....