Przepisy podstawowe: Puree z dyni na dwa sposoby
Puree z dyni jest składnikiem wielu dań. Warto więc przygotować sobie jego zapas. Sezon dyniowy w mojej kuchni uważam za rozpoczęty i postaram się pokazać w tym tygodniu kilka wypróbowanych przepisów z użyciem tego wszechstronnego warzywa.
Składniki:
- dynia o pomarańczowym zwartym miąższu, np. Hokkaido
Umytą, przekrojoną dynię pozbawiamy pestek np. za pomocą łyżki do lodów i kroimy na mniejsze kawałki.
Sposób 1.
Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185ºC przez około 20 - 30 minut, do miękkości. (Sprawdzamy przez nakłucie np. widelcem.) Upieczoną dynię obieramy ze skóry i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dynię Hokkaido można zblendować razem ze skórką. Jeśli używamy innej, bardziej soczystej odmiany dyni, puree odcedzamy na sitku z nadmiaru wody.
Sposób 2.
Dynię umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dynię miksujemy blenderem i odcedzamy na sitku.
Gotowe puree z dyni przechowujemy w lodówce do kilku dni, mrozimy lub pasteryzujemy.
Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynię 2015"
Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynię 2015"
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....