Przepisy podstawowe: Puree z dyni na dwa sposoby

Puree z dyni jest składnikiem wielu dań. Warto więc przygotować sobie jego zapas. Sezon dyniowy w mojej kuchni uważam za rozpoczęty i postaram się pokazać w tym tygodniu kilka wypróbowanych przepisów z użyciem tego wszechstronnego warzywa.   


Składniki:

  •  dynia o pomarańczowym zwartym miąższu, np. Hokkaido 
Umytą, przekrojoną dynię pozbawiamy pestek np. za pomocą łyżki do lodów i kroimy na mniejsze kawałki. 

Sposób 1.

Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185ºC przez około 20 - 30 minut, do miękkości. (Sprawdzamy przez nakłucie np. widelcem.) Upieczoną dynię obieramy ze skóry i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dynię Hokkaido można zblendować razem ze skórką. Jeśli używamy innej, bardziej soczystej odmiany dyni, puree odcedzamy na sitku z nadmiaru wody.

Sposób 2. 

Dynię umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dynię miksujemy blenderem i odcedzamy na sitku.

Gotowe puree z dyni przechowujemy w lodówce do kilku dni, mrozimy lub pasteryzujemy.

Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynię 2015"

 Sposób na dynię 2015

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Wiśnie w soku własnym

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Le torsadé.