Chleb z dodatkiem dyni

Bardzo smaczny chleb o żółto-pomarańczowym, wilgotnym miąższu. Mimo, że pieczony na drożdżach, daje się formować w koszyku i dobrze zachowuje kształt. Chleb jest neutralny w smaku, więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.


/Przepis:  M. Zielińska "Domowa piekarnia"/
Podaję przepis z moimi małymi zmianami
1 bochenek

Zaczyn:

  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70g ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą i mąką do połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej.

 

Ciasto:

  •  400g mąki pszennej 650
  •  10 g soli
  •  250g puree z dyni
  •  cały zaczyn
  •  ok. 40 g wody
W misie miksera mieszamy mąkę z solą. Dodajemy puree z dyni i cały zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha dolewamy po 1 łyżce wody. U mnie było to 40g, ale ilość zależy od tego jak bardzo soczyste mamy puree z dyni. Wyrabiamy ciasto przez 8 minut na drugiej prędkości miksera. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości. 


Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, rozciągamy je na płasko i formujemy okrągły bochenek, zakładając boki do środka. Bochenek układamy zlepionymi końcami do góry w wysypanym mąką koszyku. Posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Przekładamy bochenek odwracając koszyk na blachę, nacinamy ostrym nożem, i pieczemy ok. 25-30 minut do zbrązowienia skórki. Chleb studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. 


Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.

Sposób na dynię 2015
 http://www.beawkuchni.com/2015/09/festiwal-dyni-czy-beda-chetni.html

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomidory z ziołami na zimę

Nutella ze śliwek

Najprostszy chleb z garnka