Knedle ze śliwkami
W sezonie śliwkowym pozycja obowiązkowa w mojej kuchni. Ulubione knedle z ciastem na bazie twarogu.
Śliwki - Cynamon. Knedle - Klasyka.
Do zmielonego twarogu dodajemy masło, jajka i sól. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i dalej wyrabiamy ciasto. Możemy zrobić to z pomocą robota kuchennego, ale kończymy wyrabianie ręcznie, dodając ostatnią partię mąki. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek oraz mieszamy 2 łyżki cukru z 1 łyżeczką cynamonu. Ciasto wyciągamy z lodówki partiami. Każdą część formujemy w wałek, kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki i lekko rozpłaszczamy dłonią. Śliwki obtaczamy w cukrze z cynamonem i każdą dokładnie obklejamy ciastem.
Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia (5-8 minut w zależności od wielkości knedli).
Knedle ze śliwkami dodaję do akcji: "Czas na śliwki 2015" oraz "Wegetariański obiad ed.V".
Śliwki - Cynamon. Knedle - Klasyka.
Składniki:
- 500g twarogu (półtłustego)
- 300g mąki
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 250g śliwek (lub innych owoców sezonowych)
- opcjonalnie do podania: jogurt naturalny, cukier trzcinowy, cynamon, listki melisy
Do zmielonego twarogu dodajemy masło, jajka i sól. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i dalej wyrabiamy ciasto. Możemy zrobić to z pomocą robota kuchennego, ale kończymy wyrabianie ręcznie, dodając ostatnią partię mąki. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek oraz mieszamy 2 łyżki cukru z 1 łyżeczką cynamonu. Ciasto wyciągamy z lodówki partiami. Każdą część formujemy w wałek, kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki i lekko rozpłaszczamy dłonią. Śliwki obtaczamy w cukrze z cynamonem i każdą dokładnie obklejamy ciastem.
Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia (5-8 minut w zależności od wielkości knedli).
Knedle ze śliwkami dodaję do akcji: "Czas na śliwki 2015" oraz "Wegetariański obiad ed.V".
Aniu bardzo mi się podoba i smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń