Knedle ze śliwkami

W sezonie śliwkowym pozycja obowiązkowa w mojej kuchni. Ulubione knedle z ciastem na bazie twarogu.
Śliwki - Cynamon. Knedle - Klasyka.


Składniki:

  • 500g twarogu (półtłustego)
  • 300g mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 250g śliwek (lub innych owoców sezonowych)
  • opcjonalnie do podania: jogurt naturalny, cukier trzcinowy, cynamon, listki melisy

Do zmielonego twarogu dodajemy masło, jajka i sól. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i dalej wyrabiamy ciasto. Możemy zrobić to z pomocą robota kuchennego, ale kończymy wyrabianie ręcznie, dodając ostatnią partię mąki. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek oraz mieszamy 2 łyżki cukru z 1 łyżeczką cynamonu. Ciasto wyciągamy z lodówki partiami. Każdą część formujemy w wałek, kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki i lekko rozpłaszczamy dłonią. Śliwki obtaczamy w cukrze z cynamonem i każdą dokładnie obklejamy ciastem.




Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia  (5-8 minut w zależności od wielkości knedli).



Knedle ze śliwkami dodaję do akcji: "Czas na śliwki 2015" oraz "Wegetariański obiad ed.V".

46embed lnimj3xxyt8fn0ckj72o5aiawzva1gzz
30embed obuasyqcds5avdxwydty2jtyxa4quqzz


















Komentarze

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi