Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi
Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda? Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania. /Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm/ Składniki na spód: 150g herbatników maślanych 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu 50g masła ( roztopionego i przestudzonego ) Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do otrzymania mokrych okruchów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Okruchy wykładamy na dno i do połowy boków formy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Składniki na masę serową*: 500g twarogu ( zmielonego ) 150g cukru 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 4 jajka 300g puree z dyni ( przepis tutaj ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mieloneg...

Dziękuję za udział w wyzwaniu JAST TAG IT !
OdpowiedzUsuńpiękny ciepły tag:)! dziękujemy za udział w Ognistym Wyzwaniu JUST TAG IT! pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny tak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w wyzwaniu Just tag it!
wyjątkowa... piękna... K.T.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Miało być ogniście ;) Podjęłam wyzwanie, choć to nie moja kolorystyka ;)
Usuń