Przepis taki sam jak chleb żytni ze śliwkami, z tą różnicą, że zamieniamy śliwki na żurawinę oraz drugiego dnia zamiast mąki żytniej chlebowej dajemy mąkę żytnią razową 2000.
Lubię zimą ciepłe śniadania. To kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. I kolejny, którego nauczyła mnie babcia Celina. Jeśli tylko lubisz zupy mleczne, musisz wypróbować. Jeśli nie lubisz, jest spora szansa, że akurat ta Ci posmakuje. Jak już kiedyś pisałam, w dzieciństwie nie przepadałam za mlekiem, tym bardziej w postaci zupy. Ale ta zupa to całkiem co innego. Smakuje jak deser waniliowy :) Składniki: Na zupę : 500g dyni (u mnie Nelson*) 1/2 l wody 1 l mleka (u mnie bez laktozy 1,5% **) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukier waniliowy) Na kluski lane : 1 jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej lub zamiast klusek 100g drobnego makaronu (choć to nie to samo) Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na "grubych oczkach" tarki, przekładamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy kilka minut. Dolewamy mleko i zagotowujemy. W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluski lane. (Babcia pisze, że ciasto ma być trochę gęstsze niż zazwyczaj.) W kubku ...
Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda? Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania. /Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm/ Składniki na spód: 150g herbatników maślanych 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu 50g masła ( roztopionego i przestudzonego ) Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do otrzymania mokrych okruchów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Okruchy wykładamy na dno i do połowy boków formy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Składniki na masę serową*: 500g twarogu ( zmielonego ) 150g cukru 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 4 jajka 300g puree z dyni ( przepis tutaj ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mieloneg...
Bardzo smaczny chleb o żółto-pomarańczowym, wilgotnym miąższu. Mimo, że pieczony na drożdżach, daje się formować w koszyku i dobrze zachowuje kształt. Chleb jest neutralny w smaku, więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków. /Przepis: M. Zielińska "Domowa piekarnia"/ Podaję przepis z moimi małymi zmianami 1 bochenek Zaczyn: 10g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 70g ciepłej wody 1 łyżka mąki Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą i mąką do połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto: 400g mąki pszennej 650 10 g soli 250g puree z dyni cały zaczyn ok. 40 g wody W misie miksera mieszamy mąkę z solą. Dodajemy puree z dyni i cały zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha dolewamy po 1 łyżce wody. U mnie było to 40g, ale ilość zależy od tego jak bardzo soczyste mamy puree z dyni. Wyrabiamy c...
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....