Przepis taki sam jak chleb żytni ze śliwkami, z tą różnicą, że zamieniamy śliwki na żurawinę oraz drugiego dnia zamiast mąki żytniej chlebowej dajemy mąkę żytnią razową 2000.
Lubię zimą ciepłe śniadania. To kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. I kolejny, którego nauczyła mnie babcia Celina. Jeśli tylko lubisz zupy mleczne, musisz wypróbować. Jeśli nie lubisz, jest spora szansa, że akurat ta Ci posmakuje. Jak już kiedyś pisałam, w dzieciństwie nie przepadałam za mlekiem, tym bardziej w postaci zupy. Ale ta zupa to całkiem co innego. Smakuje jak deser waniliowy :) Składniki: Na zupę : 500g dyni (u mnie Nelson*) 1/2 l wody 1 l mleka (u mnie bez laktozy 1,5% **) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukier waniliowy) Na kluski lane : 1 jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej lub zamiast klusek 100g drobnego makaronu (choć to nie to samo) Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na "grubych oczkach" tarki, przekładamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy kilka minut. Dolewamy mleko i zagotowujemy. W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluski lane. (Babcia pisze, że ciasto ma być trochę gęstsze niż zazwyczaj.) W kubku ...
Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda? Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania. /Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm/ Składniki na spód: 150g herbatników maślanych 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu 50g masła ( roztopionego i przestudzonego ) Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do otrzymania mokrych okruchów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Okruchy wykładamy na dno i do połowy boków formy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Składniki na masę serową*: 500g twarogu ( zmielonego ) 150g cukru 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 4 jajka 300g puree z dyni ( przepis tutaj ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mieloneg...
Listopad - Deszczopad. Ciemne poranki, szare dnie, wietrzne wieczory. Nie da się ukryć, że nie przepadam za tym jegomościem, z wzajemnością zdaje się. Moja recepta to 4 x K. Koc, Książka, Kubek herbaty i Kot. Kot to pozycja obowiązkowa. Może służyć jako termofor (termokot?) do ogrzewania kanapy. Dziś jeszcze jedno K, jak kanapka z chleba orkiszowego. Na poprawę Listopada, humor i tak mam dobry :) Orkiszowy chleb dekoracyjny /2 bochenki, przepis : Dana – klik!/ Zaczyn: 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej* 200g mąki orkiszowej ciemnej 350g wody Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 650g mąki orkiszowej jasnej (dałam pszenną chlebową) 185g wody 2 łyżeczki suchych drożdży 18g soli himalajskiej Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny. W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowyc...
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....