Cykl: Retro gotowanie, Sernik

Sernik z ziemniakami pochodzi z przepisów rodzinnych. Wówczas pieczony był w prodiżu*. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Jest pyszny, wilgotny, kremowy... Taki sam jak dawniej.


/Przepis na formę 21x33cm/

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 1kg twarogu
  • 5 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2/3 kostki margaryny
  • olejek migdałowy
  • 1 szkl. rodzynek opcjonalnie
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, zmielić z twarogiem. To w oryginale. Teraz możemy przecisnąć ziemniaki przez praskę, a twaróg użyć dobrej jakości wiaderkowy. W dużej misce mieszamy dokładnie ziemniaki z twarogiem.  Margarynę rozpuszczamy, ostudzoną wlewamy do twarogu, mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera, żółtka dodajemy do twarogu i mieszamy. Dodajemy cukier i zapach (dałam ekstrakt waniliowy). Ponownie mieszamy. Teraz możemy też wmieszać sparzone wcześniej rodzynki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie, z pomocą szpatułki mieszamy z masą serową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C  z termoobiegiem 45 minut do 1 godziny. Sernik powinien mieć przyrumienione brzegi, a środek ścięty, ale nie twardy. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.



* Do pieczenia w prodiżu proporcje na 750 g twarogu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi