Bagietki na zakwasie
/5 szt. Przepis: J. Hamelman z małymi
zmianami/
Zaczyn:
- 140 g mąki pszennej 750
- 170g wody
- 30g dojrzałego zakwasu
Zaczyn przygotowujemy
12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu
umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy
folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w
temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej 750
- 270g mąki pszennej 650
- 450g wody
- 310g zaczynu
- 1 łyżka soli
- 5g świeżych drożdży
- ¼ łyżeczki cukru
Do misy miksera dodajemy
mąkę, wodę i płynny zaczyn (odkładamy dwie łyżki zaczynu do
następnego pieczenia). Mieszamy na pierwszej prędkości do
połączenia składników. Przykrywamy misę folią spożywczą i
odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dodajemy sól i drożdże
roztarte z cukrem. Mieszamy na drugiej prędkości miksera przez 2
minuty. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie składamy ciasto, aby je odgazować i odstawiamy na
kolejną godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 5 części i
delikatnie formujemy je we wstępnie zaokrąglony kształt.
Zostawiamy na 20 minut i formujemy ostateczny, podłużny kształt
bagietek. Układamy pomiędzy fałdami omączonej lnianej ściereczki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Nagrzewamy piekarnik
razem z blachą do 240°C. Nacinamy bułki ostrym nożem, przekładamy
delikatnie na blachę i pieczemy ok. 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....