Chleb z orzechami włoskimi i marchewką
/ Przepis: J. Hamelman/
1 duży bochenek
Pozostając w jesiennym klimacie upiekłam ten lekko słodki chleb z dodatkiem orzechów włoskich i tartej marchwi. Wykorzystałam orzechy z ogrodu babci. Pyszne! :*
Myślę, że chleb będzie pasował do wielu dodatków, ale test z serem pleśniowym, rukolą i żurawiną, wypadł mmm ...
Zaczyn (levain):
- 70 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 85 g wody
- 20 g dojrzałego zakwasu (płynny)
Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu
umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy
folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w
temperaturze pokojowej.
Ciasto:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 225 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 225 g wody
- 10 g soli
- 5 g drożdży (świeżych)
- 115 g marchwi (startej na drobnych oczkach i odciśniętej)
- 115 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)
- 155 g zaczynu (całość bez 2 łyżek)
Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki oprócz orzechów i marchewki. (Odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia.) Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Kończymy na drugiej prędkości miksera, mieszając przez 3 minuty. Dodajemy do ciasta marchewkę i orzechy. Mieszamy na pierwszej prędkości tylko tyle, aby składniki zostały równomiernie rozmieszczone.
Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. W tym czasie raz składamy ciasto, po 45 minutach.
Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Umieszczamy w koszyczku lub misce posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Nacinamy bochenek ostrym nożem, przekładamy odwracając koszyk na blachę i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C. Zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy chleb przez ok. 20-25 minut. (Uwaga: W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia to odpowiednio 240°C i 220°C. Temperaturę dostosowałam do mocy mojego piekarnika.)
mniam, wygląda przepysznie! muszę sobie taki zrobić:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam. Jeśli wypróbujesz będzie mi miło jak dasz znać jak smakuje. :)
UsuńCudownie wygląda ten chlebek! Uwielbiam domowe pieczywo:)Serdecznie Ci dziękuję za udział w Orzechowym Tygodniu:) Przepraszam, że tak późno robię podsumowanie. Już na dniach będzie na blogu:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń