Chleb z orzechami włoskimi i marchewką

/ Przepis: J. Hamelman/
1 duży bochenek

Pozostając w jesiennym klimacie upiekłam ten lekko słodki chleb z dodatkiem orzechów włoskich i tartej marchwi. Wykorzystałam orzechy z ogrodu babci. Pyszne! :*
Myślę, że chleb będzie pasował do wielu dodatków, ale test z serem pleśniowym, rukolą i żurawiną, wypadł mmm ...


Zaczyn (levain):
  •  70 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  •  85 g wody
  •  20 g dojrzałego zakwasu (płynny)
Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.


Ciasto:
  •  160 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  •  225 g mąki pszennej razowej typ 2000
  •  225 g wody
  •  10 g soli
  •  5 g drożdży (świeżych)
  • 115 g marchwi (startej na drobnych oczkach i odciśniętej)
  • 115 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)
  • 155 g zaczynu (całość bez 2 łyżek)

Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki oprócz orzechów i marchewki. (Odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia.) Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Kończymy na drugiej prędkości miksera, mieszając  przez 3 minuty. Dodajemy do ciasta marchewkę i orzechy. Mieszamy na pierwszej prędkości tylko tyle, aby składniki zostały równomiernie rozmieszczone.

Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. W tym czasie raz składamy ciasto, po 45 minutach.

Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Umieszczamy w koszyczku lub misce posypanej mąką.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.

Nacinamy bochenek ostrym nożem, przekładamy odwracając koszyk na blachę i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C. Zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy chleb przez ok. 20-25 minut. (Uwaga: W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia to odpowiednio 240°C i  220°C. Temperaturę dostosowałam do mocy mojego piekarnika.)

 

banner_orzechowy

Komentarze

  1. mniam, wygląda przepysznie! muszę sobie taki zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam. Jeśli wypróbujesz będzie mi miło jak dasz znać jak smakuje. :)

      Usuń
  2. Cudownie wygląda ten chlebek! Uwielbiam domowe pieczywo:)Serdecznie Ci dziękuję za udział w Orzechowym Tygodniu:) Przepraszam, że tak późno robię podsumowanie. Już na dniach będzie na blogu:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi