Granola orzechowa z miodem

Granola jest doskonałym dodatkiem do jesienno-zimowych śniadań. Jednak warto przygotować ją samemu, aby uzyskać  mieszankę dobraną idealnie do naszych upodobań. A więc poniżej moja granola, której składniki oczywiście można zamienić na swoje ulubione. A zatem do dzieła. ;)


Składniki:
/ok. 1,5 l granoli/
  • 250 g płatków owsianych drobnych
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 70 g migdałów bez skórki
  • 50 g sezamu
  • 50 g pestek słonecznika
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 ml świeżego soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g żurawiny suszonej
Wszystkie składniki oprócz żurawiny mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wykładamy płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką. Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia, w trakcie kilka razy mieszając. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Gotową granolę zostawiamy do całkowitego wystudzenia w otwartym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 

banner_orzechowy

Komentarze

  1. Mniam, uwielbiam domowe granole, ciągle eksperymentuję w tej materii. Ta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Jeśli lubisz orzechy, to coś dla Ciebie. :) Ja też lubię eksperymentować i to właśnie jest najlepsze, że domowa granola może być za każdym razem inna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne propozycja na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. A najlepiej świadczy o tym fakt, że już prawie pusty słoik ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Nutella ze śliwek

Chleb żytni z ziarnami

Fit brownies z fasoli