Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia
Wiosna to czas na porządki, także w kuchennych szafkach. W ich zakamarkach można znaleźć prawdziwe skarby ;) Tak oto, gdzieś na dnie mojej szafki z mąkami, znalazłam mąkę owsianą. Czekała cierpliwie na swoją kolej. Nareszcie, za sprawą Majowej Piekarni Amber, doczekała się. Piekliśmy chleb owsiano-żytni na zakwasie. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, bez użycia robota kuchennego. Chleb wyróżnia się także dodatkami. Dzięki nim jest niezwykle aromatyczny. Zapach ziół czuć bardzo wyraźnie już podczas mieszania ciasta, a w czasie pieczenia unosi się w całym domu :)
/2 keksówki 12x25 cm, przepis: Bogutyn Młyn/
Składniki:
zaczyn:
ciasto:
Następnego dnia ciasto mieszamy i przekładamy do foremek, posypujemy pestkami dyni (lub słonecznika). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Chleb owsiano-żytni na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste potrawy – klik!
Zacisze kuchenne – klik!
/2 keksówki 12x25 cm, przepis: Bogutyn Młyn/
Składniki:
zaczyn:
- 100g zakwasu
- 100g mąki żytniej 2000
- 200 ml ciepłej wody
ciasto:
- cały zaczyn (oprócz 2 łyżek zostawionych do kolejnego pieczenia)
- 340g mąki owsianej
- 340g mąki żytniej 720
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 700 ml wody (wodę dodawałam stopniowo i ostatecznie dałam mniej)
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 20 suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (u mnie 1 łyżeczka suszonego czosnku i 1 łyżeczka suszonej bazylii)
- 2 łyżeczki tymianku
- 10 łyżek pestek dyni (u mnie pestki słonecznika)
- 10 łyżek siemienia lnianego
Następnego dnia ciasto mieszamy i przekładamy do foremek, posypujemy pestkami dyni (lub słonecznika). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Chleb owsiano-żytni na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste potrawy – klik!
Zacisze kuchenne – klik!
Piękne zdjęcia; kompozycja kojarzy mi się z plażą i wydmami :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś. Dziękuje za wspólne pieczenie 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie wiem, czy to akurat zasługa porządków, ale udał Ci się pięknie. :)
OdpowiedzUsuńDzięki porządkom wiedziałam, że mam z czego upiec ;) Chociaż wiosna zdaje się, że porządkuje mi też głowę i chociaż pracy dużo to znajdzie się czas i na upieczenie chleba :)
UsuńJaki piękny Aniu!
OdpowiedzUsuńCudnie Ci się udał nasz majowy chleb.
Dziękuję Aniu za smaczny przepis :)
UsuńPięknie wygląda, bardzo udany wypiek :) Pozdrawiamy i dziękujemy za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :)
UsuńPiękny wypiek. Dzięki za wspólny czas
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUdany wypiek, dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję również za ten wspólny czas :)
UsuńWspaniale upieczony!
OdpowiedzUsuńMajowy wypiek jest bardzo aromatyczny!
Dziękuję. To prawda, pięknie pachnie ziołami :)
UsuńNiby prosty, a mi nie wyszedł, buuu:-( Za to Twój idealny:-)
OdpowiedzUsuń