Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia

Wiosna to czas na porządki, także w kuchennych szafkach. W ich zakamarkach można znaleźć prawdziwe skarby ;) Tak oto, gdzieś na dnie mojej szafki z mąkami, znalazłam mąkę owsianą. Czekała cierpliwie na swoją kolej. Nareszcie, za sprawą Majowej Piekarni Amber, doczekała się. Piekliśmy chleb owsiano-żytni na zakwasie. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, bez użycia robota kuchennego. Chleb wyróżnia się także dodatkami. Dzięki nim jest niezwykle aromatyczny. Zapach ziół czuć bardzo wyraźnie już podczas mieszania ciasta, a w czasie pieczenia unosi się w całym domu :)


/2 keksówki 12x25 cm, przepis: Bogutyn Młyn/

Składniki:
zaczyn:
  • 100g zakwasu 
  • 100g mąki żytniej 2000
  • 200 ml  ciepłej wody 
Wyjmujemy z lodówki 100 g zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodajemy 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostawiamy na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.

ciasto:

  •  cały zaczyn (oprócz 2 łyżek zostawionych do kolejnego pieczenia)
  •  340g mąki owsianej
  •  340g mąki żytniej 720
  •  2 łyżeczki soli himalajskiej
  •  700 ml wody (wodę dodawałam stopniowo i ostatecznie dałam mniej)
  •  2 łyżeczki czarnuszki
  •  20 suszonych pomidorów
  •  2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (u mnie 1 łyżeczka suszonego czosnku i 1 łyżeczka suszonej bazylii)
  •  2 łyżeczki tymianku
  •  10 łyżek pestek dyni (u mnie pestki słonecznika)
  •  10 łyżek siemienia lnianego
Po upływie 5 godzin łączymy zakwas z podanymi  składnikami. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc.


 
Następnego dnia ciasto mieszamy i przekładamy do foremek, posypujemy pestkami dyni (lub słonecznika). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Chleb pieczemy w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.


Chleb owsiano-żytni na blogach:

Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste potrawy – klik!
Zacisze kuchenne – klik!




Komentarze

  1. Piękne zdjęcia; kompozycja kojarzy mi się z plażą i wydmami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebuś. Dziękuje za wspólne pieczenie 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy to akurat zasługa porządków, ale udał Ci się pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki porządkom wiedziałam, że mam z czego upiec ;) Chociaż wiosna zdaje się, że porządkuje mi też głowę i chociaż pracy dużo to znajdzie się czas i na upieczenie chleba :)

      Usuń
  4. Jaki piękny Aniu!
    Cudnie Ci się udał nasz majowy chleb.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, bardzo udany wypiek :) Pozdrawiamy i dziękujemy za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny wypiek. Dzięki za wspólny czas

    OdpowiedzUsuń
  7. Udany wypiek, dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale upieczony!
    Majowy wypiek jest bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To prawda, pięknie pachnie ziołami :)

      Usuń
  9. Niby prosty, a mi nie wyszedł, buuu:-( Za to Twój idealny:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Tarte Flambée (Flàmmeküeche, czyli alzacki podpłomyk)

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi