Dyniowe pancakes z przyprawami korzennymi
Dzisiaj mam kolejną propozycję na pyszne jesienne śniadanie. Na specjalne życzenie powstały placki z dodatkiem dyni. Podczas smażenia w kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw korzennych. Kwintesencja jesieni.
Składniki:
suche:
Następnie łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy krótko do połączenia składników na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni roztapiamy łyżeczkę klarowanego masła i smażymy placki do zrumienienia z obu stron. (Nie dodajemy więcej tłuszczu w trakcie smażenia.) Podajemy np. z płynnym miodem i posiekanymi orzechami.
Z pozdrowieniami dla czytelniczki Majki :)
Składniki:
suche:
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 jajo
- 1/2 szklanki puree z dyni (przepis na puree z dyni: KLIK)
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki topionego masła
- 1 łyżeczka klarowanego masła do smażenia
- płynny miód (lub syrop klonowy)
- orzechy
Następnie łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy krótko do połączenia składników na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni roztapiamy łyżeczkę klarowanego masła i smażymy placki do zrumienienia z obu stron. (Nie dodajemy więcej tłuszczu w trakcie smażenia.) Podajemy np. z płynnym miodem i posiekanymi orzechami.
Z pozdrowieniami dla czytelniczki Majki :)
Wyglądają bardzo kusząco, postaram się wypróbować, bo uwielbiam dynię, a w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem dynia w każdym wydaniu jest dobra ☺
UsuńPięknie się prezentują. Zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Całkiem nieźle też smakują ;)
Usuń