Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami

Lubię próbować nowych przepisów na domowe chleby. A te mistrza Hammelmana zawsze są dobrym pomysłem.  Lato w pełni, więc i chleb wybrany do lipcowej piekarni świetnie podkreśla tę porę roku przez dodatek porzeczek. Chleb ma wilgotny miąższ i lekki posmak kwaskowatych porzeczek. Naprawdę warto go upiec. 


Przepis: J. Hamelman, wybrany przez Adama z bloga Kuchnia Guciaklik!.
/1 bochenek, forma 12x25 cm/

Składniki (1/2 porcji):

Zakwas:
  • 190 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 190 g wody
  • dojrzały zakwas 20 g (2 łyżki)
Podane składniki mieszamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej (14-16 godzin).


Namoczone ziarno:
  • 135 g łamanego ziarna żyta
  • 135g wody
Ziarno zalewamy zimną wodą, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą.  Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.


 Gotowe ciasto:
  • 380 g zakwasu żytniego (całość oprócz 2 łyżek do następnego pieczenia)
  • 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 45 g wody
  • 8 g soli
  • drożdże 2 g suchych lub 5 g świeżych (można pominąć)
  • 270 g łamanego żyta moczonego przez noc (dałam ziarno orkiszu, lekko rozbite w moździerzu)
  • 90 g suszonej porzeczki lub żurawiny (dałam czerwone porzeczki z kompotu, odcedzone i wysuszone na ręczniku papierowym)


W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek przez
10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy porzeczki i mieszamy do połączenia całości.
Pozostawiamy przykryte folią spożywczą na ok. 20 min.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką żytnią foremki (wyłożyłam papierem do pieczenia) i posypujemy wierzch niewielką ilością mąki żytniej razowej /zapomniałam ;) / Przykrywamy foremkę folia spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny (w zależności od temperatury otoczenia).
Pieczemy w 240 st. przez 15 minut a następnie 70-75 minut w 190 st. i 15 minut przed końcem wyjmujemy z foremki i kończymy pieczenie na blaszce. (U mnie początkowo 230 ) Chleb kroimy następnego dnia.



Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na blogach:

Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchenne wojowanie
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Smaki i aromaty
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow Life
am.art kolor i smak

41normal 0yrycsnonjejgnh2d2riuf1jrytxxwzz

Komentarze

  1. Wspaniały chlebuś, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie upieczony, piękny!
    Dziękuję za wspólne chwile w lipcowej PIekarni i smacznego chleba Aniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję za okazję do wypróbowania kolejnego przepisu na pyszny chleb 😁

      Usuń
  3. wow! cóż za pęcherzyki w środku! u mnie zdecydowanie mniejsze ale smak chleba wynagradza wszystko!
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego, że rósł ok. 2,5h, byłam poza domem i tak wyszło ;) Czasem przypadek pomaga, ale smak na pewno tak samo pyszny!

      Usuń
  4. Pięknie wygląda i pewnie tak smakuje, dziękuję za wspólne piekarzenie i pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, mi też miło brać udział w tym wspólnym pieczeniu 😊

      Usuń
  5. Wspaniały chleb. Dziękuję za wspólne chwile w lipcowej piekarni. Było pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zgadzam się, lipcowy wypiek jest pyszny. 😊

      Usuń
  6. Pięknie upieczony! Zazdroszczę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo udany wypiek! szkoda, że mój tak nie wyglądał :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wypieczone bochenki i do kolejnego piekarskiego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za posunięcie przepisu. Na pewno będzie następny raz. A ostrzegaliście, że to wciąga. 😀

      Usuń
  9. Mistrzowski bochenek!
    Dziękuję za wspólne lipcowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Widzę, że i Tobie się udało 😃 Jutro podłącze link.

      Usuń
  11. Pięknie wypieczony :) I ta chrupiąca skórka...
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bosko! Chyba muszę w końcu też spróbować upiec chleb

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi