Pomidory z ziołami na zimę

Od kilku lat przygotowuję u schyłku lata takie przetwory, aby móc cieszyć się smakiem prawdziwych pomidorów także zimą.
 

 

Składniki:

  • 5 kg pomidorów odmiany Lima
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1/2 pęczka tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki soli niejodowanej



Umyte pomidory zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy niezbyt drobno.



Z umytych ziół oddzielamy listki, ewentualnie rozdrabniamy. Sól i zioła dodajemy do pomidorów i mieszamy całość. 


Pomidory doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.


Gorące przetwory przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Przed przełożeniem do słoików pomidory można zblendować (przed umieszczeniem w blenderze należałoby przestudzić, a potem ponownie zagotować) lub przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek.


Tak przygotowane pomidory wykorzystuję do zupy, sosów lub po odcedzeniu jako dodatek do pizzy. 


Moje przetwory zgłaszam do akcji: "Warzywa psiankowate 2015" u Mopsa w kuchni.

Akcja Warzywa psiankowate 2015

oraz "Pora na pomidora 2015"
Pora na pomidora!

Komentarze

  1. Świetny przepis. A w tej książce ze zdjęcia pewnie jest jeszcze wiele takich perełek. Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. To o książce to prawda, mam ją od babci i często do niej zaglądam. Ale ten przepis jest syntezą kilku przepisów i moich zmian. No dobra, nie tylko ten. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki słoiczek otworzony zimą wypełni kuchnię cudownym aromatem :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cała przyjemność po mojej stronie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Nutella ze śliwek

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi

Chleb żytni z ziarnami