České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Z wielką przyjemnością po raz pierwszy upiekłam rogaliki. To bardzo popularne pieczywo u naszych południowych sąsiadów. Myślę, że przepis w 100 % odwzorowuje smak oryginału. Mnie przypominają słowackie obyčajné rožky, dostępne w każdym sklepie spożywczym i kupowane w ogromnych ilościach zarówno przez miejscowych, jak i turystów. Już pierwszy kęs przeniósł mnie w myślach na Słowację. Już niedługo sprawdzę czy w Czechach smakują tak samo :)


/16 rogalików, przepis z bloga – kilk!/

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
  • 300 ml mleka
  • 25 g masła
  • 10 g soli
  • 6 g drożdży
  • 1 żółtko jaja
  • 1 jajko
  • sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania
Doprowadzamy mleko do wrzenia i pozostawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieszczamy je w lodówce na około 14 godzin.

Po wyjęciu z lodówki zostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i dzielimy na cztery równe części. Pozostawiamy kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkowujemy kawałki ciasta na prostokąty i  dzielimy na cztery trójkąty.


  Zwijamy rogaliki i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.



Ubijamy jajko i smarujemy nim rogaliki, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub solą.



Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut.


České rohlíky na blogach:
 
Am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Dom z mozaikami – klik!
Idę i myślę – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje kucharzenie – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Stare gary – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

Komentarze

  1. Cudne, choć przyznam nieskromnie, że moje też się udały :)
    dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się wybornie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudne Twoje rogaliki, pozdrawiam i do następnego upieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jakie piękne rogale. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie się prezentują, takie idealne, dziękuję za czerwcowe wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dom z mozaikami, Urszula, Marzena, Dorota, Bożena, Ela

    Dziękuję za miłe słowa i wspólne spędzenie czasu przy tym uroczym wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciesząca oczy regularność kształtu. :) Dzięki za współudział!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają imponująco :) Miło było spotkać się razem w piekarni :) Pozdrawiam serdecznie :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne i na pewno pyszne :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żałuję, że nie ma w internecie sklepu, gdzie można by kupować słowackie i czeskie pieczywo, bo nasi piekarze jakoś im nie dorównuja i mogliby pojechać do nich na przeszkolenie.
    A m oże jest taki sklep tylko ja o tym nie wiem. Może ktoś podpowie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi