Czekoladowe ciastka owsiane

Co wybrać? Ciastka owsiane czy czekoladowe? A może dwa w jednym? Zmodyfikowałam lekko przepis na ciastka owsiane, który już podałam na blogu i przygotowałam ich mega - czekoladową wersję. Dla wszystkich czekoladoholików :) Ciastka są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, z lekką kokosową nutą. Mrrrrr.....



Składniki:
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g gorzkiej czekolady


Czekoladę drobno siekamy nożem lub blenderem. Odkładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki, płatki, wiórki kokosowe, kakao, sól i sodę, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.  Z masy robimy małe kulki, układamy je na blaszce, lekko spłaszczając dłonią. Zachowujemy odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Pieczemy ok. 10-15 minut w 185°C.





http://atinabc.blox.pl/2016/01/Czekoladowy-Tydzien.html

Komentarze

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi