Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi
 Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda?  Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania.       /Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm/     Składniki na spód:   150g herbatników maślanych  1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki cynamonu  50g masła ( roztopionego i przestudzonego )    Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do otrzymania mokrych okruchów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.  Okruchy wykładamy na dno i do połowy boków formy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.            Składniki na masę serową*:   500g twarogu ( zmielonego )  150g cukru  2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego  4 jajka  300g puree z dyni ( przepis tutaj )  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/4 łyżeczki mieloneg...
😍
OdpowiedzUsuń