Sernik Tiramisu

 Przepis wzorowany na słynnym włoskim deserze.

/Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./

 

Spód:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Margarynę ucieramy z cukrem, wanilią, żółtkiem i śmietaną. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem i kakao. Dalej ucieramy. Jeśli ciasto nie będzie dokładnie wyrobione, dokańczamy wyrabiać ręcznie na desce. Ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy schłodzone ciasto (można wcześniej je rozwałkować) i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10-12 minut. Ciasto wyciągamy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.

Masa serowa:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 650g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Twaróg miksujemy z jajkami i wanilią. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie skrobię i kawę rozpuszczoną wcześniej w likierze.  Masę serową wylewamy do tortownicy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Środek masy powinien być ścięty i sprężysty. Ciasto wyciągamy do przestudzenia na kilkanaście minut, nadal nie wyłączamy piekarnika. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Polewa śmietanowa:

  • 400g kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka likieru amaretto
Składniki polewy mieszamy rózgą i wylewamy na przestudzone ciasto. Zapiec przez 15-20 minut w 180°C. Sernik zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 8 godzin.









Komentarze

  1. yymm... Mam nadzieję, że kiedyś się na takiego załapię... Ślinka cieknie. K.T.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb z dodatkiem dyni