Sernik Tiramisu
Przepis wzorowany na słynnym włoskim deserze.
/Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./
/Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./
Spód:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Margarynę ucieramy z cukrem, wanilią, żółtkiem i śmietaną. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem i kakao. Dalej ucieramy. Jeśli ciasto nie będzie dokładnie wyrobione, dokańczamy wyrabiać ręcznie na desce. Ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy schłodzone ciasto (można wcześniej je rozwałkować) i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10-12 minut. Ciasto wyciągamy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.
Masa serowa:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.- 650g twarogu zmielonego dwukrotnie
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki likieru amaretto
- 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Twaróg miksujemy z jajkami i wanilią. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie skrobię i kawę rozpuszczoną wcześniej w likierze. Masę serową wylewamy do tortownicy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Środek masy powinien być ścięty i sprężysty. Ciasto wyciągamy do przestudzenia na kilkanaście minut, nadal nie wyłączamy piekarnika. W tym czasie przygotowujemy polewę.
Polewa śmietanowa:
- 400g kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka likieru amaretto
Składniki polewy mieszamy rózgą i wylewamy na przestudzone ciasto. Zapiec przez 15-20 minut w 180°C. Sernik zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
yymm... Mam nadzieję, że kiedyś się na takiego załapię... Ślinka cieknie. K.T.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuń