Ciastka owsiane
Dopracowany przepis na chrupiące ciasteczka. Ze zdrowymi dodatkami. Łatwe do zrobienia. Czego chcieć więcej. No to co? Pieczemy!
/ok. 30 szt./
Składniki:
/ok. 30 szt./
Składniki:
- kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mielonych pestek dyni
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Czekoladę drobno siekamy nożem lub blenderem. Odkładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy. Dodajemy mąkę, płatki, mielone pestki dyni, sól i sodę, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy posiekana czekoladę, pestki dyni i żurawinę. Mieszamy. Z masy robimy małe kulki, układamy je na blaszce, lekko spłaszczając dłonią. Zachowujemy odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Pieczemy ok. 10-15 minut w 185°C.
Przelicznik kuchenny pochodzi ze strony mypinkplum. Bardzo dziękuję za udostępnienie.
Apetyczne. Jak mnie najdzie na coś do kawy to zrobię ciasteczka...
OdpowiedzUsuń