Najprostsze ciasto z truskawkami

Podczas upałów niechętnie używam piekarnika. Jednak dla tego ciasta warto zrobić wyjątek. Robi się je bardzo prosto i nawet nie potrzeba ważyć składników. Do tego pyszna masa kokosowa i truskawki. Poza sezonem można użyć mrożonych owoców. 
 

Składniki:
/na tortownicę o średnicy 24 cm/
  •  8 łyżek cukru (płaskich)
  • 15 łyżek mąki (z lekką górką)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskich)
  • 3 jaja
  • 6 łyżek oleju (daję rzepakowy)
  • 6 łyżek mleka (daję bez laktozy)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki, w podanej kolejności, dodajemy do miski. Całość miksujemy i wylewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka.



Masa kokosowa:
  • 100g wiórków kokosowych (1/2 opakowania)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Składniki masy dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na zimne ciasto. Wyrównujemy. (Ciasto ma skłonność do wybrzuszania się. Przed nałożeniem masy można ściąć wybrzuszenie.)



Ponadto:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 750 ml gorącej wody. Truskawki układamy na masie kokosowej i wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. (Jeśli używamy mrożonych owoców, dodajemy je do gorącej galaretki i razem wylewamy na ciasto, gdy całość zacznie tężeć.)



Uwagi:

1 łyżka = 15 ml
1 szklanka = 250 ml


27normal jlevntvz01r4ysghkw9nxqvdhcsxvwzz

Komentarze

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

Wiśnie w soku własnym

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Le torsadé.