Majo-brownies z malinami
Ciasto z majonezem to, trzeba przyznać, dość ekscentryczny pomysł. Jednak główne składniki majonezu to olej i jajka, odrobina soli i octu. To już nie brzmi podejrzanie, prawda? A więc nie ma się czego bać, w smaku nie czuć nic a nic majonezem. Polecam.
/Przepis: moje wypieki, na formę 23x23 cm/
Składniki:*
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 140 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g majonezu
- kubeczek malin (mogą być mrożone) lub 60 g posiekanych orzechów
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
W misie miksera lekko ubijamy całe jajka z
cukrem i wanilią. Dodajemy
roztopioną ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy przesiane składniki, majonez i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy orzechy i mieszamy. (Jeśli dodajemy maliny, pomijamy.)
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę czekoladową i
wyrównujemy szpatułką. Jeśli dodajemy maliny,
wykładamy je na wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 30 - 35
minut, aż włożony patyczek będzie lekko oblepiony ciastem (nie
surowym!). Nie można piec zbyt długo, by ciasto nie było zbyt suche. Ciasto może lekko urosnąć podczas
pieczenia, a potem opaść.
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na koniec mały backstage. Kontrola musi być!
zdjęcia rewelacja - ujęcia super :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję :)
Usuńbajkowe , ślinka leci
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jeśli ktoś lubi czekoladę, to wcale się nie dziwię, że leci ślinka ;)
Usuń