piątek, 23 stycznia 2015

Chleb żytni ze śliwkami

/Przepis: J. Hamelman z małymi zmianami/
 keksówka 10x27 cm


Zaczyn:
  • 180 g mąki żytniej chlebowej 720
  • 140g wody
  •  2 łyżki dojrzałego zakwasu
Zaczyn przygotowujemy 14-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 14-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.
 
Ciasto:
  • 120 g mąki żytniej chlebowej 720
  • 155 g mąki pszennej chlebowej 750
  • 200 g wody
  • 320 g zaczynu
  • 8 g soli
  • 3 g świeżych drożdży
    garść suszonych śliwek
Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki (odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia). Mieszamy na pierwszej prędkości przez 3 minuty i na drugiej przez 2 minuty, dodajemy śliwki i mieszamy łyżką. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 45 minut. 
Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na 1 godzinę (lub dłużej, do wyrośnięcia).
Nagrzewamy piekarnik  do 230°C  i pieczemy ok. 35 minut.

piątek, 16 stycznia 2015

Łosoś pomarańczowo-bazyliowy


Łosoś przygotowany do pieczenia
 Składniki:
/2 porcje/
  •  400g łososia bez skóry
Marynata:
  • 1-1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej (dałam himalajską)
  • 1 duży ząbek czosnku, grubo posiekany
  • kawałek suszonej papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy
Sól, czosnek, papryczkę utłuc w moździerzu,  dodać pozostałe składniki marynaty i utłuc na gęstą papkę. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na min.2 godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 185°C, pieczemy ok. 35 minut, od momentu nagrzania piekarnika. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię.

Smacznego :)


czwartek, 15 stycznia 2015

Tag - mróz


Biorę udział w pierwszym wyzwaniu Just Tag It.

 

wyzwanie-tagowe-mróz






 

 

 

Wymagania:

W pracy użyłam farby akrylowej srebrnej,  farby konturowej do szkła srebrnej, lakieru bezbarwnego z brokatem.
Ponadto wstążka pasmanteryjna i z organzy oraz sznureczek.


  Zgłaszam pracę także na Wyzwanie#11 - Mrozem malowane

wyzwanie11-mrozem-malowane 

 



niedziela, 11 stycznia 2015

Cykl: Retro gotowanie, Sernik

Sernik z ziemniakami pochodzi z przepisów rodzinnych. Wówczas pieczony był w prodiżu*. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Jest pyszny, wilgotny, kremowy... Taki sam jak dawniej.


/Przepis na formę 21x33cm/

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 1kg twarogu
  • 5 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2/3 kostki margaryny
  • olejek migdałowy
  • 1 szkl. rodzynek opcjonalnie
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, zmielić z twarogiem. To w oryginale. Teraz możemy przecisnąć ziemniaki przez praskę, a twaróg użyć dobrej jakości wiaderkowy. W dużej misce mieszamy dokładnie ziemniaki z twarogiem.  Margarynę rozpuszczamy, ostudzoną wlewamy do twarogu, mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera, żółtka dodajemy do twarogu i mieszamy. Dodajemy cukier i zapach (dałam ekstrakt waniliowy). Ponownie mieszamy. Teraz możemy też wmieszać sparzone wcześniej rodzynki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie, z pomocą szpatułki mieszamy z masą serową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C  z termoobiegiem 45 minut do 1 godziny. Sernik powinien mieć przyrumienione brzegi, a środek ścięty, ale nie twardy. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.



* Do pieczenia w prodiżu proporcje na 750 g twarogu.

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Bagietki na zakwasie

/5 szt. Przepis: J. Hamelman z małymi zmianami/

Wspaniały zapach domowego pieczywa i dużo chrupiącej skórki. To właśnie bagietki.

Zaczyn:

  • 140 g mąki pszennej 750
  • 170g wody
  • 30g dojrzałego zakwasu
Zaczyn przygotowujemy 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 750
  • 270g mąki pszennej 650
  • 450g wody
  • 310g zaczynu
  • 1 łyżka soli
  • 5g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki cukru
Do misy miksera dodajemy mąkę, wodę i płynny zaczyn (odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia). Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dodajemy sól i drożdże roztarte z cukrem. Mieszamy na drugiej prędkości miksera przez 2 minuty. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie składamy ciasto, aby je odgazować i odstawiamy na kolejną godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 5 części i delikatnie formujemy je we wstępnie zaokrąglony kształt. Zostawiamy na 20 minut i formujemy ostateczny, podłużny kształt bagietek. Układamy pomiędzy fałdami omączonej lnianej ściereczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Nagrzewamy piekarnik razem z blachą do 240°C. Nacinamy bułki ostrym nożem, przekładamy delikatnie na blachę i pieczemy ok. 25 minut.


Ślubnie2

Kartka ślubna fuksja. Dla Pawła i Karoliny.