Dżem wiśniowo-morelowy

Całkiem udane połączenie, więc dzielę się pomysłem. :)


 Składniki:

  • 1 kg wiśni (waga po wypestkowaniu)
  • 600g moreli (waga po wypestkowaniu)
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Proporcje cukru do owoców 1:8.

 

Wiśnie - Morele

Dzień 1. 
Owoce myjemy, pozbawiamy pestek, morele kroimy w kostkę.  Wszystkie owoce umieszczamy w dużym naczyniu z pokrywką i warstwami zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Dzień 2.
Mieszamy owoce z cukrem, dodajemy ocet jabłkowy i kardamon, mieszamy. Powoli podgrzewamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości dżemu.  Przelewamy dżem do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10-12 minut. (Użyłam słoiki 200 ml.)

  


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia