Chłodnik bułgarski z orzechami (tarator)
Ostatnie ciepłe dni oferują bogactwo warzyw na straganach. Ale tuż, tuż za progiem już czeka jesień. Pierwsze spadające liście, chłodne poranki, jesienny deszcz... Zamykam oczy. Łapię ostatnie promienie słońca. Przygotowuję bułgarski chłodnik ogórkowy. Idealny przepis na pożegnanie lata.
Składniki:
Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy sok z ogórków. Orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Chłodnik podajemy mocno schłodzony.
Składniki:
- 800g zielonych ogórków
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 pęczek koperku
- 3 duże kubki gęstego jogurtu naturalnego (po 400 ml)
- 2-3 starte ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
- do dekoracji: kiełki brokuła, bazylia, orzechy
Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy sok z ogórków. Orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Chłodnik podajemy mocno schłodzony.
Bardzo ciekawy przepis! Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do "dyniowatej" akcji...
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się, że ogórek "załapał się", bo na dynie jeszcze dla mnie za wcześnie ;)
Usuńbrzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak to wypróbuj koniecznie :)
UsuńPotwierdzam, jest świetny. Sama go robiłam.
OdpowiedzUsuńWitam w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017". :)
Super. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajny przepis, mniam, mniam
OdpowiedzUsuńO tak. Prosty i pyszny. Zachęcam do wypróbowania ;)
Usuń