Chłodnik bułgarski z orzechami (tarator)

Ostatnie ciepłe dni oferują bogactwo warzyw na straganach. Ale tuż, tuż za progiem już czeka jesień. Pierwsze spadające liście, chłodne poranki, jesienny deszcz... Zamykam oczy. Łapię ostatnie promienie słońca. Przygotowuję bułgarski chłodnik ogórkowy. Idealny przepis na pożegnanie lata.


Składniki:
  • 800g zielonych ogórków
  • 1/2 szklanki  orzechów włoskich
  • 1 pęczek koperku
  • 3 duże kubki gęstego jogurtu naturalnego (po 400 ml)
  • 2-3 starte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • do dekoracji: kiełki brokuła, bazylia, orzechy

Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut.  Odciskamy sok z ogórków. Orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Chłodnik podajemy mocno schłodzony.




94normal wxxzcitmjicpa9o1nlijnhzdjlyeogzz96normal 2uyf7gncuy90ekzycdtxqp6lvxqowazz92normal jexriryx3t4zf37b1xey4jyby3huwgzz











Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis! Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do "dyniowatej" akcji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że ogórek "załapał się", bo na dynie jeszcze dla mnie za wcześnie ;)

      Usuń
  2. Potwierdzam, jest świetny. Sama go robiłam.
    Witam w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017". :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Prosty i pyszny. Zachęcam do wypróbowania ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi