wtorek, 31 maja 2016

Decoupage: podstawki lawenda i wino


Podstawki:
  • farba akrylowa biel tytanowa
  • farba akrylowa fiolet (ultramaryna + karmin)
  • farba akrylowa brąz (siena palona + umbra palona)
  • bejca do drewna w kolorze: buk rustykalny
  • pozłota do dekoracji akrylowa w kolorze: złoto królewskie
  • klej do decoupage
  • lakier akrylowy (4 warstwy)
  • serwetki
  • podstawki drewniane







sobota, 14 maja 2016

Decoupage: Pudełko na herbatę i komplet podstawek

Herbaciarka i podstawki do kompletu:

  • farba akrylowa biel tytanowa
  • bejca do drewna w kolorze: buk rustykalny
  • pozłota do dekoracji w kolorze: złoto królewskie
  • klej do decoupage
  • lakier akrylowy (4 warstwy)
  • serwetki
  • podstawki drewniane
  • pudełko na herbatę









poniedziałek, 9 maja 2016

Tartine bread

Z przyjemnością dołączyłam do majowej weekendowej piekarni. Ten chleb piekłam po raz pierwszy, ale bardzo przypominał mi 'Chleb z Vermont' J. Hamelman'a. Chrupiąca skórka i dużo dziur. Takie chleby lubię najbardziej.  Dzięki temu przepisowi miałam okazję "odkurzyć" mój dawno nieużywany garnek żeliwny. I znalazłam sposób na włożenie chleba do garnka tak żeby nie opadł ;)


 /Przepis: z książki Chad’a Robertson’a za Jackiem /
1 bochenek

Zaczyn:
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego
  • 100 g letniej wody
  • 50 g mąki pszennej jasnej, np.typ 650, 750
  • 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000
Składniki zaczynu mieszamy w misce. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na 8-12 godz.(najlepiej na noc), w temperaturze pokojowej.



Ciasto:
  • 350+25 g letniej wody
  • 100 g zaczynu
  • 450 g mąki pszennej jasnej, np.typ 650, 750
  • 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000
  • 10 g soli
W misce mieszamy 350 g wody z 100 g zaczynu. Dodajemy obie mąki i miksujemy na niskim/średnim biegu, tylko do połączenia składników (można wymieszać ręcznie – łyżką).
Miskę przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 25-40 min. (autoliza).
Następnie, do ciasta dodajemy sól, rozpuszczoną w 25 g letniej wody. Miksujemy do połączenia składników (można wyrobić ręcznie). Ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godz, w zależności od temperatury otoczenia (jeśli ciasto nie rośnie, należy przedłużyć czas fermentacji).
Przez pierwsze 2 godziny ciasto chlebowe składamy w misce co 30 minut, potem raz na godzinę. Składamy dłonią maczaną w miseczce z wodą, rozciągając i zakładając ciasto na wierzch.

Po pierwszej fermentacji ciasto wykładamy na lekko omączony blat, formujemy w bochenek, przykrywamy folią/ściereczką i zostawiamy na 20-30 min.

Delikatnie przekładamy ciasto chlebowe do koszyka wysypanego mąką, spodem do góry. /ja wyłożyłam koszyk papierem do pieczenia, a chleb ułożyłam spodem do dołu./ Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny (można również umieścić ciasto w lodówce na całą noc 8-12 godzin, wpływa to korzystnie na smak i strukturę chleba).


Pieczenie:
Garnek żeliwny z pokrywą lub kamień do pieczenia rozgrzewamy przez godzinę w temperaturze ok. 240oC (lub maksymalnej jaką daje nasz piekarnik).
Chleb przekładamy z koszyka do rozgrzanego garnka /dzięki papierowi jest to bardzo proste/, nacinamy, przykrywamy garnek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut z pokrywą, następnie zdejmujemy pokrywę garnka i pieczemy jeszcze 20-25 min, aż skórka nabierze złocistobrązowego koloru.
Można piec na blasze z piekarnika /wtedy chleb wyrasta spodem do góry, a kładziemy go na blachę wyłożoną papierem, odwracając koszyk do góry nogami/.
Studzimy na kratce.



Tartine bread  w majowej piekarni także u:

Apetyt na Smaka
Codziennik kuchenny
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Smaki i aromaty
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
i u mnie:
am.art kolor i smak