Ciastka mocno czekoladowe

Szybkie w przygotowaniu i mocno czekoladowe. Jeśli wcześniej wyłuskamy orzechy, to przygotujemy je w pół godziny. To dobra opcja w razie nieprzewidzianych gości. Ja upiekłam je na babskie spotkanie w kuchni przy lepieniu pierogów :)


/Przepis: P. Małecki "Cukiernia Lidla"/

Składniki:
/ok. 20 szt./
  • 140 g miękkiego masła
  • 180 g cukru trzcinowego (dałam 160 g, następnym razem dam jeszcze mniej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
  • 1 jajko
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 g kakao
  • mała szczypta soli
  • 50 g orzechów włoskich (opcjonalnie + 20 połówek na wierzch)
  • 50 g czekolady mlecznej (pominęłam i dałam 100 g czekolady gorzkiej)
  • 50 g czekolady mlecznej (pominęłam, jw.)
  • 100 g suszonych żurawin 


Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym (lub ekstraktem), następnie dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę i żurawinę.  Ciasto będzie dość twarde, więc mieszamy je łyżką. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy ciastka. Lekko spłaszczamy je dłonią. Jeśli dodajemy połówki orzechów, kładziemy je na wierzch ciastek lekko dociskając. Zachowujemy duże odstępy między ciastkami. Jak widać na zdjęciach, moje, dość duże odstępy, okazały się za małe. 



Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-18 minut. (Wg autora 180°C z termoobiegiem lub 190°C bez termoobiegu.)





Komentarze

  1. Ale cudowne! Uwielbiam takie ciacha :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A te okruszki są po prostu super :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi