Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2016

Chleb żytnio-orkiszowy z oliwkami

Obraz
Po powrocie z urlopu rozpakowuję walizki, wstawiam pranie. Jest z tym trochę zabawy, ale nie ma jak w domu.  I tylko tu wita mnie mój mruczący przyjaciel :) Gdy już powróciłam do rzeczywistości, nie szarej bynajmniej, zatęskniłam za domowym chlebem. Pierwsze wirtualne kroki skierowałam w stronę Sierpniowej Piekarni i jakże miła czekała mnie niespodzianka: JESZCZE ZDĄŻĘ! Szybka kontrola zapasów ujawniła, że mam wszystkie składniki, więc nie miałam wymówki. Dodatkową zachętą było to, że zaprosiliśmy gości na niedzielny wieczór. A goście to nie byle jacy, sami także gustują w domowych wypiekach, więc tym bardziej cenne jest ich zdanie. Chleb smakował i nam i gościom. Oliwki nie dominują, są raczej neutralne w smaku, choć jest to wypiek typowo wytrawny. Sam przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny chleb po powrocie z wakacyjnych wojaży. Wystarczy wymieszać i upiec. No prawie. Potrzeba jeszcze trochę cierpliwości gdy rośnie ;)  Składniki: /Przepis: na keksówkę 26 x 8 x 7 cm

Dżem i sok jagodowy

Obraz
Zbieranie jagód to bardzo relaksacyjne zajęcie. Tylko Ty i Twoje myśli. Oczywiście jagody można w sezonie niedrogo kupić, ale nic nie może się równać z satysfakcją z samodzielnie zebranego 'łupu'. Teraz pozostaje tylko nasze zbiory dobrze wykorzystać, co do jednej malutkiej jagódki. Jagody są bardzo soczyste, więc dżemu nie będzie zbyt wiele, ale jego smak sowicie to wynagrodzi. Składniki: /5 słoików po 200 ml/ 3l jagód 200-300 g cukru   Dzień 1. Jagody myjemy krótko pod bieżącą wodą, np. na sitku. Wybieramy listki, jeśli są. Jagody zasypujemy cukrem, w garnku. Odstawiamy na 2-3 godziny. Jagody mieszamy z cukrem, powinny już puścić sok. Całość powoli zagotowujemy i gotujemy na małej mocy palnika ok. 3 godziny. Odstawiamy do wystudzenia bez przykrycia. Po ostudzeniu przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na noc. Dzień 2. Ponownie podgrzewamy jagody, aż do zagotowania. Odcedzamy sok. (Z 3l jagód ok. 0,5 l soku.) Gorący sok przel