poniedziałek, 26 września 2016

Pierogi z bryndzą - Bryndzové pirohy

W okolicy Tatr słowacka kuchnia obfituje w dodatek lokalnych serów. Najczęściej jest to moja ulubiona bryndza. Mogę zamówić w ciemno każde danie, które ma w nazwie ten ser i wiem, że się nie zawiodę. Tutejszy ser jest naprawdę najlepszej jakości. Oczywiście mam na myśli ser produkowany lokalnie, a nie ten zapakowany w kolorowe opakowanie. Na szczęście w wielu sklepach dostępna jest bryndza sprzedawana "na wagę". Wracam więc do domu z zapasami i  próbuję odtworzyć ulubione dania w mojej kuchni. Z tych pierogów jestem bardzo zadowolona. Smak jest w 100% oryginalny. Myślę jednak, że nie unikniemy porównania do "naszych ruskich" pierogów.*


/Przepis: adkas-tastyfood/

Składniki:

Farsz:
  • 450 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 125 g bryndzy
  • 70 g masła
  • sól do smaku
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki ugotowanych, startych ziemniaków
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Do podania:
  • śmietana (lub jogurt naturalny)
  • szczypior (u mnie macierzanka)
  • zeszklona cebulka (w wersji wegetariańskiej)
  • 100g słoniny wytopionej na skwarki (w oryginale)


Ziemniaki ugotowane w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej) obieramy i mielimy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę.  

Z mąki, jajka, soli, wody i 2 łyżek startych ziemniaków wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i odstawiamy na około 10 minut. 


W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Resztę startych ziemniaków, ser owczy i masło  mieszamy do połączenia składników. Solimy do smaku (w zależności od tego jak słony jest ser). Wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm i wykrawamy koła, które wypełniamy farszem. Dokładnie zlepiamy brzegi.
 
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy ze śmietaną, szczypiorem i cebulką (lub skwarkami).

 Dobrú chuť :)


A to dla porównania oryginał:


Tutaj kilka zdjęć z urlopu na Słowacji i adresy polecanych przez nas restauracji : klik


* Ciekawostka: W moim mieście jest bar/restauracja z pierogami lwowskimi. Na zamówienie pierogów ruskich kelnerka nieco się zmieszała i powiedziała, że takich nie ma, ale są z ziemniakami i twarogiem ;) Ciekawe w takim razie jak odbierają tę naszą nazwę Rosjanie :)


63normal gaavdxxelk21fyyaaowyzbo5knpbgqzz

62normal ztb77hp5dvdu0puygewqb6x1t7xahqzz


piątek, 16 września 2016

Urlop na Słowacji


W tym roku urlop spędziliśmy na Słowacji. To już nasz trzeci pobyt w tym pięknym miejscu. Uwaga, będzie dużo zdjęć :)

1. Tatry.

Na początek panorama Tatr. To widok z okna naszego pokoju. Widać Gerlach (Gerlachovský štít, 2654 m n.p.m.), Sławkowski Szczyt (Slavkovský štít, 2452 m n.p.m.), Łomnicki Szczyt (Lomnický štít, 2633 m n.p.m.).

Tatry - Słowacja

Łomnicki Szczyt, widok ze Skalnatego Plesa
Łomnicki Szczyt, widok z Łomnickiego Siodła, 2190 m n.p.m.

Skalnaté pleso 1751 m n.p.m., widok z Łomnickiego Siodła

Pięć Stawów Spiskich (Päť spišských plies) i Chata Teryho, widok z Łomnickiego Siodła

Wielicki Staw (Velicke pleso), Wielicki Wodospad (Velicky vodopad)

Wielicki Staw (Velicke pleso), Wielicki Wodospad (Velicky vodopad), widok z Tatrzańskiej Magistrali
Skrajne Solisko (Predné Solisko, 2117 m n.p.m.)
Skrajne Solisko (Predné Solisko, 2117 m n.p.m.), widok z Chaty pod Soliskom
Szczyrbskie Jezioro (Štrbské Pleso), widok ze Skrajnego Soliska

2. Słowacki raj.

Zejmarska roklina

Zejmarska roklina

Dedinky, Palcmanská Maša

Dedinky, zapora

Przełom Hornadu (Prielom Hornádu)

Przełom Hornadu (Prielom Hornádu)

Retazovy most , Przełom Hornadu (Prielom Hornádu)

Vlčia dolina

Most linowy (Lanova Lavka), Przełom Hornadu (Prielom Hornádu)

Kláštorská roklina

Kláštorská roklina

Kláštorisko, ruiny klasztoru 1299-1543


3. Zamki.

Stara Lubowla (Stará Ľubovňa), widok z zamku

Zamek, widok ze Starej Ľubovni


Zamek Ogrodzieniec – ruiny zamku leżącego na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej

Zamek Ogrodzieniec
(Oczywiście ten zamek znajduje się w Polsce, jednak pokazuję go tutaj, bo zwiedzaliśmy go w drodze powrotnej ze Słowacji.)

4. Storczyki.

Kruszczyk rdzawoczerwony, (Štrbské Pleso)
Kruszczyk szerokolistny (Velicky most)

5. Jedzenie.

 Oczywiście jedliśmy też inne potrawy, ale tylko tu zrobiłam zdjęcia :(

Palacinky (naleśniki z owocami)

Bryndzové pirohy (pierogi z bryndzą)

Dania pochodzą z restauracji w okolicy zamku:

Reštaurácia U grófky Isabelly
Zámocká 22
Stará Ľubovňa, Slovakia

Bywaliśmy i polecamy też:
Tatranská Lomnica 4/96, 
Vysoké Tatry-Tatranská Lomnica, Slovakia

oraz najlepsza pizza:

Pizzeria Adriano
Tatranská 233, 
Nová Lesná, Slovakia




Gratuluję, dotarłeś do końca !

W następnym wpisie przepis na pierogi z bryndzą.