Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2016

Pierogi z bryndzą - Bryndzové pirohy

Obraz
W okolicy Tatr słowacka kuchnia obfituje w dodatek lokalnych serów. Najczęściej jest to moja ulubiona bryndza. Mogę zamówić w ciemno każde danie, które ma w nazwie ten ser i wiem, że się nie zawiodę. Tutejszy ser jest naprawdę najlepszej jakości. Oczywiście mam na myśli ser produkowany lokalnie, a nie ten zapakowany w kolorowe opakowanie. Na szczęście w wielu sklepach dostępna jest bryndza sprzedawana "na wagę". Wracam więc do domu z zapasami i  próbuję odtworzyć ulubione dania w mojej kuchni. Z tych pierogów jestem bardzo zadowolona. Smak jest w 100% oryginalny. Myślę jednak, że nie unikniemy porównania do "naszych ruskich" pierogów.*

/Przepis: adkas-tastyfood/

Składniki:

Farsz:
450 g ziemniaków ugotowanych w łupinach125 g bryndzy70 g masłasól do smaku Ciasto: 500 g mąki1 jajo2 łyżki ugotowanych, startych ziemniaków 200 ml ciepłej wody1,5 łyżeczki soli Do podania:
śmietana (lub jogurt naturalny)szczypior (u mnie macierzanka)zeszklona cebulka (w wersji wegetariańskiej)1…

Urlop na Słowacji

Obraz
W tym roku urlop spędziliśmy na Słowacji. To już nasz trzeci pobyt w tym pięknym miejscu. Uwaga, będzie dużo zdjęć :)

1. Tatry.

Na początek panorama Tatr. To widok z okna naszego pokoju. Widać Gerlach (Gerlachovský štít, 2654 m n.p.m.), Sławkowski Szczyt (Slavkovský štít, 2452 m n.p.m.), Łomnicki Szczyt (Lomnický štít, 2633 m n.p.m.).



2. Słowacki raj.