Cykl: Retro gotowanie, Sernik
Sernik z ziemniakami pochodzi z przepisów rodzinnych. Wówczas pieczony był w prodiżu*. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Jest pyszny, wilgotny, kremowy... Taki sam jak dawniej.
/Przepis na formę 21x33cm/
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
* Do pieczenia w prodiżu proporcje na 750 g twarogu.
/Przepis na formę 21x33cm/
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 1kg twarogu
- 5 jaj
- 2 szkl. cukru
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2/3 kostki margaryny
- olejek migdałowy
- 1 szkl. rodzynek opcjonalnie
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, zmielić z twarogiem. To w oryginale. Teraz możemy przecisnąć ziemniaki przez praskę, a twaróg użyć dobrej jakości wiaderkowy. W dużej misce mieszamy dokładnie ziemniaki z twarogiem. Margarynę rozpuszczamy, ostudzoną wlewamy do twarogu, mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera, żółtka dodajemy do twarogu i mieszamy. Dodajemy cukier i zapach (dałam ekstrakt waniliowy). Ponownie mieszamy. Teraz możemy też wmieszać sparzone wcześniej rodzynki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie, z pomocą szpatułki mieszamy z masą serową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C z termoobiegiem 45 minut do 1 godziny. Sernik powinien mieć przyrumienione brzegi, a środek ścięty, ale nie twardy. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
* Do pieczenia w prodiżu proporcje na 750 g twarogu.
Polecam. K.T.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńMuszę zrobić, te zdjęcia są takie...apetyczne
Usuń