Chleb żytni ze śliwkami
/Przepis: J. Hamelman z małymi
zmianami/
keksówka 10x27 cm
keksówka 10x27 cm
Zaczyn:
- 180 g mąki żytniej chlebowej 720
- 140g wody
- 2 łyżki dojrzałego zakwasu
Zaczyn przygotowujemy
14-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu
umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy
folią spożywczą i odstawiamy na 14-16 godzin (np. na noc) w
temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- 120 g mąki żytniej chlebowej 720
- 155 g mąki pszennej chlebowej 750
- 200 g wody
- 320 g zaczynu
- 8 g soli
- 3 g świeżych drożdży
garść suszonych śliwek
Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki (odkładamy dwie łyżki zaczynu do
następnego pieczenia). Mieszamy na pierwszej prędkości przez 3 minuty i na drugiej przez 2 minuty, dodajemy śliwki i mieszamy łyżką. Przykrywamy misę folią spożywczą i
odstawiamy na ok. 45 minut.
Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na 1 godzinę (lub dłużej, do wyrośnięcia).
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....