Chleb żytni ze śliwkami

/Przepis: J. Hamelman z małymi zmianami/
 keksówka 10x27 cm


Zaczyn:
  • 180 g mąki żytniej chlebowej 720
  • 140g wody
  •  2 łyżki dojrzałego zakwasu
Zaczyn przygotowujemy 14-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 14-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.
 
Ciasto:
  • 120 g mąki żytniej chlebowej 720
  • 155 g mąki pszennej chlebowej 750
  • 200 g wody
  • 320 g zaczynu
  • 8 g soli
  • 3 g świeżych drożdży
    garść suszonych śliwek
Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki (odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia). Mieszamy na pierwszej prędkości przez 3 minuty i na drugiej przez 2 minuty, dodajemy śliwki i mieszamy łyżką. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 45 minut. 
Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na 1 godzinę (lub dłużej, do wyrośnięcia).
Nagrzewamy piekarnik  do 230°C  i pieczemy ok. 35 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb z dodatkiem dyni