Bagietki na zakwasie

/5 szt. Przepis: J. Hamelman z małymi zmianami/

Wspaniały zapach domowego pieczywa i dużo chrupiącej skórki. To właśnie bagietki.

Zaczyn:

  • 140 g mąki pszennej 750
  • 170g wody
  • 30g dojrzałego zakwasu
Zaczyn przygotowujemy 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 750
  • 270g mąki pszennej 650
  • 450g wody
  • 310g zaczynu
  • 1 łyżka soli
  • 5g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki cukru
Do misy miksera dodajemy mąkę, wodę i płynny zaczyn (odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia). Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dodajemy sól i drożdże roztarte z cukrem. Mieszamy na drugiej prędkości miksera przez 2 minuty. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie składamy ciasto, aby je odgazować i odstawiamy na kolejną godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 5 części i delikatnie formujemy je we wstępnie zaokrąglony kształt. Zostawiamy na 20 minut i formujemy ostateczny, podłużny kształt bagietek. Układamy pomiędzy fałdami omączonej lnianej ściereczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Nagrzewamy piekarnik razem z blachą do 240°C. Nacinamy bułki ostrym nożem, przekładamy delikatnie na blachę i pieczemy ok. 25 minut.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia