Łosoś pomarańczowo-bazyliowy


Łosoś przygotowany do pieczenia
 Składniki:
/2 porcje/
  •  400g łososia bez skóry
Marynata:
  • 1-1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej (dałam himalajską)
  • 1 duży ząbek czosnku, grubo posiekany
  • kawałek suszonej papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy
Sól, czosnek, papryczkę utłuc w moździerzu,  dodać pozostałe składniki marynaty i utłuc na gęstą papkę. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na min.2 godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 185°C, pieczemy ok. 35 minut, od momentu nagrzania piekarnika. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb z dodatkiem dyni