Łosoś pomarańczowo-bazyliowy
Łosoś przygotowany do pieczenia |
/2 porcje/
- 400g łososia bez skóry
- 1-1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej (dałam himalajską)
- 1 duży ząbek czosnku, grubo posiekany
- kawałek suszonej papryczki chili
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka oliwy
Sól, czosnek, papryczkę utłuc w moździerzu, dodać pozostałe składniki marynaty i utłuc na gęstą papkę. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na min.2 godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 185°C, pieczemy ok. 35 minut, od momentu nagrzania piekarnika. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię.
Smacznego :) |
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....