Chleb żytni z ziarnami
Marzec, marzec, coraz bliżej wiosny. Już czas obudzić się ze snu zimowego i powrócić do regularnego wypiekania chleba. Przepis wybrany w marcowej piekarni bardzo przypadł mi do gustu, więc nie mogłam dłużej zwlekać z realizacją moich piekarniczych postanowień. I oto jest: lekko słodki, z dużą ilością ziaren. Idealny chleb na marzec.
Składniki:
/1 bochenek, keksówka 25 x 11 cm, za Jackiem/
Zaczyn:
Ziarna (zaparzamy 2-3 godziny przed robieniem ciasta):
Ciasto właściwe:
Pieczemy 10 minut w 250°C z parą, następnie 40-45 minut w 200°C (u mnie 10 minut w 250°C, 30 minut w 200°C i 10 minut w 190 °C, na spodzie piekarnika metalowa miska z wodą). Po upieczeniu chleb spryskujemy wodą i zostawiamy jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
Chleb żytni z ziarnami na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
W mojej kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!
Składniki:
/1 bochenek, keksówka 25 x 11 cm, za Jackiem/
Zaczyn:
- 30 g zakwasu żytniego 100%
- 3 g soli
- 155 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
- 155 g wody
Ziarna (zaparzamy 2-3 godziny przed robieniem ciasta):
- 25 g słonecznika
- 25 g sezamu
- 25 g siemienia lnianego
- 150 g wody (wrzątek)
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- zaparzone ziarna
- 250 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
- 50 g mąki jasnej pszennej
- 40 g wody
- 5 g drożdży
- 24 g melasy
- 5 g soli
- ziarna do posypania foremki i chleba
Pieczemy 10 minut w 250°C z parą, następnie 40-45 minut w 200°C (u mnie 10 minut w 250°C, 30 minut w 200°C i 10 minut w 190 °C, na spodzie piekarnika metalowa miska z wodą). Po upieczeniu chleb spryskujemy wodą i zostawiamy jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
Chleb żytni z ziarnami na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
W mojej kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!
Aniu,
OdpowiedzUsuńchleb udał Ci się bardzo!
Dobrze, że się obudziłaś do wspólnego pieczenia...
Dziękuję.
Dziękuję. Właśnie, najwyższy czas :)
UsuńNa marzec i inne miesiące też. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRacja i pewnie powtórzę, bo mężowi bardzo smakuje.
UsuńIdealny wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne marcowe spotkanie!
Dziękuję również :)
UsuńBardzo udany!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
Dziękuję za ciekawy przepis.
UsuńŁadnie upieczony chlebek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Dziękuję :)
UsuńUdany i apetyczny Twój chleb. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo i udały się nam te chlebki. Dla mnie Twój ma idealny kształt, mój nie ma takiej slicznej wypukłości - pozazdrościć :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne marcowe chlebkowypiekanie :)
No tak, a mnie się podobają dziurki jaki wyrosły innym chlebom np. u Ciebie, bo akurat mój jest taki zwarty ;)
UsuńCudowny. Wyszedł idealnie. Dzięki za wspólny czas przy wypiekaniu:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :)
UsuńWiosenny chleb pięknie się udał, dziękuję za Wspólne pieczenie, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńDziękuję, mnie też kojarzy się tak wiosennie :)
UsuńSmakowity bochenek , dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego :)
UsuńBardzo ładny, mam zamiar powtarzać nie tylko w marcu ;)
OdpowiedzUsuńTak. U mnie też będzie powtórka niebawem ;0
UsuńTwój chleb wygląda smakowicie. Dla mnie świetny o każdej porze roku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Dziękuję. Pewnie, na dobry chleb zawsze jest pora :)
UsuńChlebek wygląda pięknie - posmarowany samym masłem musi smakować wybornie - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 😊 Dziękuję bardzo.
Usuń