Chleb z dodatkiem dyni
Bardzo smaczny chleb o żółto-pomarańczowym, wilgotnym miąższu. Mimo, że pieczony na drożdżach, daje się formować w koszyku i dobrze zachowuje kształt. Chleb jest neutralny w smaku, więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.
/Przepis: M. Zielińska "Domowa piekarnia"/
Podaję przepis z moimi małymi zmianami
1 bochenek
Zaczyn:
- 10g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 70g ciepłej wody
- 1 łyżka mąki
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą i mąką do połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut w
temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- 400g mąki pszennej 650
- 10 g soli
- 250g puree z dyni
- cały zaczyn
- ok. 40 g wody
W misie miksera mieszamy mąkę z solą. Dodajemy puree z dyni i cały zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy na pierwszej prędkości do
połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha dolewamy po 1 łyżce wody. U mnie było to 40g, ale ilość zależy od tego jak bardzo soczyste mamy puree z dyni. Wyrabiamy ciasto przez 8 minut na drugiej prędkości miksera. Przykrywamy misę folią spożywczą i
odstawiamy na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, rozciągamy je na płasko i formujemy okrągły bochenek, zakładając boki do środka. Bochenek układamy zlepionymi końcami do góry w wysypanym mąką koszyku. Posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Przekładamy bochenek odwracając koszyk na blachę, nacinamy ostrym nożem, i pieczemy ok. 25-30 minut do zbrązowienia skórki. Chleb studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....