Łosoś z czerwonym pieprzem i tymiankiem cytrynowym


Zebrałam ostatnie zioła z balkonu. Wysuszę je i będę używać zimą do moich dań. Tak powstał pomysł na tę marynatę z wykorzystaniem tymianku cytrynowego.


Składniki:

/2 porcje/
  •  400g łososia bez skóry

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli pomarańczowej*
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • po kawałku żółtej i czerwonej suszonej ostrej papryczki
  • 6 ziaren czerwonego pieprzu
  • listki z kilku gałązek tymianku cytrynowego
  • 1 łyżeczka masła
Sól, czosnek, papryczkę, pieprz i tymianek utłuc w moździerzu na gęstą papkę. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ryby położyć wiórki masła. Przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 185°C, pieczemy ok. 35 minut, od momentu nagrzania piekarnika. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię.

 

*Sól pomarańczowa: 

  • 1/2 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
  • skórka z 1 pomarańczy
Skórkę z pomarańczy drobno siekamy, suszymy. Następnie mieszamy z solą, wsypujemy do słoika i odstawiamy do kuchennej szafki na min. 2 tygodnie. Kilka razy dziennie potrząsamy słoikiem. Sól nabierze aromatu pomarańczowego. Im dłużej leżakuje, tym bardziej staje się aromatyczna.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia