Brownies ekspresowe w filiżance

Ulubione ciasto brownies w wersji super, hiper, ekspresowej. Jak tylko zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że czym prędzej muszę go wypróbować. A finał "Czekoladowego tygodnia" to idealna okazja, czyż nie?


/Przepis: mojewypieki, 1 porcja/

Składniki:
  • 20 g masła
  • 30 ml mleka (u mnie bez laktozy)
  • 6 łyżeczek cukru (dowolnego, najlepszy trzcinowy)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 10 malin, świeżych lub mrożonych (u mnie garść czarnej porzeczki)
  • chocolate chips lub posiekana gorzka czekolada do posypania 


Masło roztapiamy w mikrofali.  Dodajemy mleko, cukier, sól, przesianą mąkę pszenną i przesiane kakao. Mieszamy widelcem do połączenia się składników na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste, w razie konieczności można dodać 1 łyżeczkę mleka więcej). Czarną porzeczkę mieszamy z ciastem.  Przekładamy do filiżanki o pojemności 200 - 250 ml, wyrównujemy i posypujemy posiekaną czekoladą.


Pieczemy w mikrofali przez około 1 do 1,5 minuty na najwyższej mocy mikrofali. (Zbyt krótkie pieczenie spowoduje, że ciasto będzie surowe - wtedy dopiekamy kilkanaście sekund dłużej. Jednak ciasto pieczone zbyt długo będzie suche. Trzeba wyczuć odpowiedni moment.)



http://atinabc.blox.pl/2016/01/Czekoladowy-Tydzien.html

Komentarze

  1. Ależ to ciekawa propozycja :) Bardzo intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie zaspokojenie głodu na czekoladę ;) Testowałam jeszcze wersję z wiśniami, też dobre.

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi