Brownies ekspresowe w filiżance
Ulubione ciasto brownies w wersji super, hiper, ekspresowej. Jak tylko zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że czym prędzej muszę go wypróbować. A finał "Czekoladowego tygodnia" to idealna okazja, czyż nie?
/Przepis: mojewypieki, 1 porcja/
Składniki:
- 20 g masła
- 30 ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 6 łyżeczek cukru (dowolnego, najlepszy trzcinowy)
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżeczki kakao
- 10 malin, świeżych lub mrożonych (u mnie garść czarnej porzeczki)
- chocolate chips lub posiekana gorzka czekolada do posypania
Masło roztapiamy w mikrofali. Dodajemy mleko, cukier, sól, przesianą mąkę pszenną i przesiane kakao. Mieszamy widelcem do połączenia się składników na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste, w razie konieczności można dodać 1 łyżeczkę mleka więcej). Czarną porzeczkę mieszamy z ciastem. Przekładamy do filiżanki o pojemności 200 - 250 ml, wyrównujemy i posypujemy posiekaną czekoladą.
Pieczemy w mikrofali przez około 1 do 1,5 minuty na
najwyższej mocy mikrofali. (Zbyt krótkie
pieczenie spowoduje, że ciasto będzie surowe - wtedy dopiekamy
kilkanaście sekund dłużej. Jednak ciasto pieczone
zbyt długo będzie suche. Trzeba wyczuć odpowiedni moment.)
Ależ to ciekawa propozycja :) Bardzo intrygująca :)
OdpowiedzUsuńSzybkie zaspokojenie głodu na czekoladę ;) Testowałam jeszcze wersję z wiśniami, też dobre.
Usuń